fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Tihomir Dujmović od ovog tjedna piše za Dnevno.ba i za tjednik 7Dnevno!

Autor: dnevno.ba

Iako još ostaje nejasno gdje je pukla suradnja poznatog novinara i kolumnista Tihomira Dujmovića i portala Direktno.hr, s kojeg je naprasno otišao, s portala su momentalno maknuli sve njegove kolumne.

On pak ne želi o tome previše govoriti, tek dodaje: “Zadnjih godinu dana sam proživljavao neviđeni triler u kojem, kao u svakom trileru, ničeg nije manjkalo. Ni pritisaka, ni svojevrsnih ucjena, ni borbe za elementarnu egzistenciju. Silno mi je drago da je moja vjerna publika ostala uz mene, razumijevajući što se stvarno događalo iza zavjese. Ne bih o tome, o tome treba cijelu knjigu napisati. Ponovo dišem punih pluća, veselim se povratku u novo-staro društvo!“, kaže tek kratko Dujmović, potvrđujući da će pisati za naš portal Dnevno, ali i za tjednik 7Dnevno.

Tihomir Dujmović je neobično plodan pisac i novinar, gotovo raritet na našoj sceni. Izdao je deset knjiga do sada, po njegovim knjigama i tekstovima nastale su čak tri kazališne predstave: gotovo kultna „Tko je ubio Zvonka Bušića“, koju je priredio i u kojoj igraju Robert Kurbaša i Ana Vilenica uz alternaciju Lucije Dujmović, „Mali noćni razgovori ljevice i desnice“ s Vinkom Kraljevićem, Tomislavom Martićem, Lucijom Dujmović i Petrom Tunjić, koju je režirao Želimir Mesarić, a dramaturginja je bila Mira Muhoberac te monodramu „Jesmo li izdali prošlost“ koju po odabranim Dujmovićevim tekstovima izvodi Tomislav Martić, igrajući, kako je Dujmović jednom napisao, „ na samom rubu infarkta“.

Dujmović je, osim toga, 12 godina imao svoj talk show na lokalnim televizijama. Potom je jednu godinu bio angažiran na HTV-u te jednu godinu na Novoj TV, gdje je sa Željkom Rogošićem radio „TV dvoboj“. Deset godina je vodio dvije radio-postaje, od čega tri godine Plavi radio te je cijelo vrijeme bio kolumnist raznih novina.

„Da, imao sam energije! Niz godina sam u isto vrijeme imao kolumnu u pisanom tisku – Slobodna Dalmacija ili Večernji list, dok nisu stigli portali. Paralelno sam vodio talk show i radio! Sve u isto vrijeme. Danas nemam te energije, osim pisanja, koje ostaje moja strast, a upravo pišem nove kazališne tekstove, tematski sad već i izvan politike“, kaže Dujmović.

No, Dujmović je za sve te godine uspio postati rekorder u broju skupljenih otkaza. Kako je svojedobno rekao Andrija Hebrang „u Europskoj uniji osim Dujmovića nemate novinara koji je u 19 godina skupio 14 otkaza! Takvog primjera nema! I pritom se ne radi o njegovoj ekscentričnosti nego redovitom pritisku politike“.

Dujmović će o tome kratko: “Ma kad statistički stavite stvari na stol ja izgledam kao neki neobuzdani tip koji bez ekscesa ne može, a stvar je trivijalna. Pišem o onome o čemu mnogi šute, pišem strasno, s puno pridjeva i uskličnika jer takva nam je stvarnost, pišem emocionalno, inače bih bio automehaničar, a političari ako nešto preziru onda takav pristup i takve tekstove preziru. Ili obožavaju! Kako je politika u zemlji u kojoj je 65 posto imovine u državnim rukama, ja dođem na red prije ili kasnije. Primjerice, za zadnje četiri godine četiri puta sam izbačen iz raznih medija, a pritom sam imao izvrsnu čitanost ili gledanost. Josip Jurčević je jednom rekao da u svakom programu ljevice na samom kraju, sitnim slovima piše: ‘i izbaciti Dujmovića iz medija, gdje ga god zateknete’. Tako je nekako i bilo. Ali, velim, u zadnje četiri godine sam četiri puta izbačen s raznih medija, tako da se taj virus raširio“.

Zadnji tekst koji je objavio i koji se kuloarski uzima kao razlog otkaza je tekst o teniskom turniru u Zadru. Da je tema bolna za vlast svjedoči činjenica da mu u emisiji ‘Peti dan’, voditeljica emisije jednostavno nije dala da o tome govori! Na pitanje što je problematično u toj temi, Dujmović odgovara: “Gledajte, kad igrate tenis u Zadru, to je tenis. Kad osmislite turnir gdje se tenis treba igrati u Beogradu, Budvi, Zadru i Banja Luci, to je gola politika. To je smisao mog teksta u kojem pokazujem do koje razine su Rađa i Goran Ivanišević naivni. Hrvatska je pak tu silno podbacila i pokazala se kao gola provincija kojoj koljena klecaju pred jednom teniskom zvijezdom. Da je ovo država, rekla bi na Bajakovu: “Gospodine Đokoviću, valjate se po disko klubu u društvu sa čovjekom kojem je dan ranije dijagnosticiran Covid 19 (to je nogometaš Dimitrijević, mislim da se tako zove), grlite se i zagrljeni pjevate, molimo vas da se testirate!“.

Ali, to su Hrvati – kad stiže neka zvijezda iz Beograda, pada se u trans! O tome što je zapravo regija, izdao sam cijelu knjigu koja se zove „Regija kao treća Jugoslavija“, u kojoj vidite do koje razine živimo staru jugoslavensku shemu. Đoković je tu bio samo hostesa velikosrpstva, turnir je osmislila srpska Vlada koja je prva dala podršku. Naša Vlada je mislila da će time pomoći Zadru, dok je crnogorska odmah odbila jer ne vjeruje Beogradu niti kad im darove nosi!“.

Dujmovićevo dakle britko pero ostaje na sceni! Od ovog tjedna ćete ga dakle čitati na portalu Dnevno, a u petak, zadnji dan prije izborne šutnje, priprema veliku analizu za tjednik 7Dnevno. Dobro došao Tihomire Dujmoviću!

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});