fbpx

Tko je bio ZA, tko PROTIV, a tko SUZDRŽAN pri izboru novoga mandatara HBŽ-a

Autor: Dnevno.ba

TOMISLAVGRAD - Dana, 11. ožujka 2020. godine održana je sjednica Kluba hrvatskih zastupnika u Skupštini Hercegbosanske županije po pisanom pozivu iz kojeg se nije znalo koje su točke dnevnog reda i o čemu će se raspravljati.

Na samom početku predsjednik Kluba Robert Bagarić bez predlaganja dnevnog reda odmah nakon otvaranja sjednice i utvrđivanja broja prisutnih zastupnika, njih 19, započeo je sa čitanjem zaključaka koje mu je očigledno netko prije pripremio. Tek na intervenciju pojedinih zastupnika predložio je dnevni red i dao na usvajanje.

Za točku dnevnog reda usvajanje zaključaka nismo prethodno, a niti naknadno, dobili nikakav pisani materijal, kako bi zastupnici prije rasprave bili upoznati sa stavovima jedne grupe zastupnika.

Odmah nakon otvaranja rasprave na pročitane zaključke, kojih je koliko se sjećam bilo dva, javio sam se u ime Županijske neovisne liste za riječ i rekao slijedeće:

„Sam način sazivanja sjednice Kluba hrvatskih zastupnika u Skupštini Hercegbosanske županije kao i samo otvaranje i tijek sjednice je ispod svake normalne razine komunikacije i podcjenjivački prema većini zastupnika. Ovakav odnos prema Klubu i zastupnicima nije primjeren i kao takav je za svaku osudu. Tražiti od Klubova srpskog i bošnjačkog naroda odnosno SNSD-a i SDA da se očituju u pisanom obliku hoće li u vlast ili ne nema nikakvog smisla posebno ako se ima u vidu činjenica da su se tijekom jučerašnjeg dana predstavnici ove dvije političke stranke očitovale i najavile zajedničko djelovanje u budućnosti sa HDZ BiH.

Buduću vlast neće činiti klubovi naroda već političke stranke koje se dogovore da će činiti većinu, a o tome kako su došli do većine putem birača, članova biračkih odbora i drugim raznim izbornim manipulacijama neću trošiti riječi.

Tražio sam dodatno pojašnjenje tko čini trenutno većinu i u čime ime pojedini zastupnici nastupaju. Ima li HDZ BiH u Skupštini jednog, dva, šest, sedam ili svih osam zastupnika. Ako su to jedan ili dva, tko su onda ovih ostalih šest zastupnika?

Jesu li oni neka neformalna grupa ili grupa zastupnika koja nastupa u ime nekog novog političkog subjekta nama nepoznatog.

Ovdje očito netko želi da sve nas zastupnike i stranke iz kojih dolazimo iskoristi i uvede u sukob koji se trenutno odvija unutar Županijskog odbora HDZ BiH. Bilo bi korektno prema nama zastupnicima, a i prema Klubu hrvatskih zastupnika, da vi unutar ŽO HDZ BiH, međusobno razigrate do kraja, i konačno riješite stanje u Županiji u kojeg ste nas vi doveli svojim unutarnjim sukobima.

Nitko drugi nije nam kriv osim vas koji u međusobnom razračunavanju koristite Skupštinu i Vladu Hercegbosanske županije.

Mi na ovaj pokušaj obmane zastupnika nećemo nasjesti niti ćemo dati potporu uvlačenja Kluba hrvatskih zastupnika u vaše obračune sa svima onima koji ne daje potporu vama za formiranje vlasti jer Vladu Hercegbosanske županije formiraju političke stranke koje postignu koalicijski sporazum, a ne Klubovi naroda.

Ponovo naglašavamo da donijeti zaključak kojim tražimo da nam se u određenom roku pismeno očituju predstavnici Klubova druga dva naroda odnosno stranaka SNSD-a i SDA nema nikakvog smisla niti uporišta u Statutu i Poslovniku Skupštine Hercegbosanske županije čime pored toga što pokazujete vaše neznanje i nemoć dovodite Klub hrvatskih zastupnika u podređenu poziciju u odnosu na druga dva Kluba s vrlo izvjesnim završetkom koji će biti poraz.

Što nam to treba osim da nas sve skupa uvučete u tu priču i močvaru u kojoj se nalazite te eventualno imate pokriće pozivajući se na Klub u budućim razračunavanjima sa svojim neistomišljenicima.

Moj razum poimanja i vođenja politike na principijelan način nikako i nikada neće prihvatiti silu nad argumentacijom.

Također, neki zastupnici su istakli da smo mi taoci srpske i bošnjačke politike odnosno politika SNSD-a i SDA u Hercegbosankoj županiji i da s takvim stanjem treba prestati. Na navedene tvrdnje replicirao sam i rekao da mi nismo taoci ni jedne od ove dvije politike već smo taoci unutarnjih sukoba u HDZ BiH u Hercegbosanskoj županiji i da sa takvim stanjem oni trebaju što prije prestati i konačno razriješiti odnose unutar te političke stranke, a tek onda se može ući u postupak imenovanja Vlade kad se bude znalo tko su te političke stranke i osobe koje stoje iza većine. Trenutno kaotično i nedefinirano stanje će potrajati ako se to prethodno ne riješi.

Isto tako bilo je prijedloga da se ide na osiguranje 17 ruku zastupnika bez obzira jesu li u tom broju ruke zastupnika SNSD-a i SDA iako bi takav čin bio neprovediv obzirom da je za imenovanje potrebno osigurati dvotrećinsku većinu i da druga dva naroda imaju mogućnost korištenja zaštite kroz pokretanje vitalnog nacionalnog interesa.

Također sam, u ime Županijske neovisne liste, predlagao, a što smo i prethodno činili, da predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije postupi po prethodnoj odluci većine zastupnika u Klubu hrvatskih zastupnika i konačno iskoristi poslovničku mogućnost i imenuje kandidata za predsjednika (mandatara) uz konzultacije sa zamjencima te da je to najkraći put da se sa ovim talačkim stanjem završi.

Predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika naglasio je u slučaju da se ne bude odvijalo po njihovom planu, ne naglašavajući čijem, imaju i Plan B, koji se sastoji u izglasavanju nepovjerenja Vladi Hercegbosanske županije. Samo opet nije rekao na koji način bi to napravio obzirom i da je za navedeno potrebito osigurati dvotrećinsku većinu.

Ne uvažavajući bilo kakve druge stavove osim onih unaprijed pripremljenih zaključaka i dopunjenih točkom oko imenovanja mandatara predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika dao je usmeno pročitane zaključke na glasovanje, sa slijedećim ishodom:

ZA:
1. Robert Bagarić – OO HDZ BiH Tomislavgrad;
2. Ante Tadić – OO HDZ BiH Tomislavgrad;
3. Stipan Šarac – OO HDZ BiH Tomislavgrad;
4. Mladen Šarić – OO HDZ BiH Tomislavgrad;
5. Anita Batarilo – OO HDZ BiH Tomislavgrad;
6. Ivan Tomić – OO HDZ BiH Tomislavgrad;
7. Jozo Ćosić – HDZ 1990;
8. Nediljko Rimac – HDZ 1990;
9. Anamarija Raič – HDZ 190 i
10. Drago Stanić – HDZ 1990.

SUZDRŽANI:
1. Ivan Ivić – HDZ BiH;
2. Josip Perić – HNL – nije bio prisutan pri glasovanju prethodno izjavio da će biti suzdržan;
3. Ivan Krstanović – HNL;
4. Stipo Ćurković – HNL;
5. Krešimir Tabak – HRS;
6. Josip Tomić – NSRZB i
7. Jugoslav Brdar – SDP.

PROTIV:
1. Ivan Jozić – HDZ BiH i
2. Draško Dalić – ŽNL.

Predsjednik Županijske neovisne liste i zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije:
Draško Dalić

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI