fbpx

Todorić: Optužnica povučena kako bi se prikrila blamaža državnog odvjetništva

Autor: Fena

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u utorak je priopćio da je optužnica koja je njega i suradnike teretila za izvlačenja novca iz te tvrtke povučena kako bi se prikrila blamaža državnog odvjetništva u slučaju Agrokor.

“Kao što sam u brojnim javnim istupima od 2017. godine i tvrdio, ova optužnica protiv mene, moje obitelji i suradnika koja je danas povučena nema nikakve veze s realnosti i stvarnim stanjem i obično je smeće, a kako se dokazima kojima smo u posjedu i potvrdilo – napravljena je protuzakonito, na kriminalu.

Razlog povlačenja optužnice jest potreba da se prikrije, blago rečeno blamaža Županijskog državnoga odvjetništva u predmetu Agrokor koji je započet prije više od četiri godine”, priopćio je Todorić.

“Povlačenjem ove optužnice koja je zdušno branjena na optužnom vijeću – ŽDO, ustvari DORH današnjim uhićenjima radi manipulaciju kojom pokušava izbjeći razotkrivanje protuzakonitih, kriminalnih radnji privremene uprave Agrokora, grupe BORG, KPMG Croatia d.o.o. i nekih osoba iz ŽDO i DORHA, a što bi dovelo do trenutne smjene glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek i nekoliko njenih zamjenika, ali i ostavke premijera Andreja Plenkovića”, prenosi Hina Todorićeve navode.

“Očito je ova manipulacija pomno promišljana tjednima, no vjerujem da hrvatski mediji i javnost na nju neće nasjesti te ovim putem jasno poručujem korumpiranoj vlasti koja je izdala nacionalne interese RH i otela privatno vlasništvo – Plenkoviću, neće ti proći, opljačkali ste milijarde, u kriminal umočili stotine ljudi, ali sada je došao kraj. Ja ću ostati strpljiv dok vladavina prava polako ali sigurno ne ugleda puno svijetlo dana”, zaključio je Todorić.

Državno odvjetništvo RH (DORH) izvijestilo je da je radi boljeg razjašnjenja stvari povuklo optužnicu u slučaju Agorkor kojom se tereti bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića i njegove suoptuženike da su oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna.

Objava je uslijedila nakon vijesti da su zbog odavanja podataka iz istrage uhićeni bivša tužiteljica Mirela Alerić Puklin koja je radila na tom slučaju, njen suprug i bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga, optužena zajedno s Todorićem.

Ta uhićenja komentirao je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, ocijenivši ih “blamažom DORH-a”.

“To je blamaža DORH-a. Potpuno je očito da su koristili vještake koje nisu smjeli koristiti. To zove ‘mistrial’ u Americi, taj postupak se prekida i ide ispočetka, ali je i tajming interesantan. Kako se to obično kaže, rade nešto da bi nešto prikrili”, rekao je Milanović novinarima.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica podignute lanjskog rujna optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravljalo je od kraja siječnja ove godine. Visoki kazneni sud naložio je 18. listopada novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se temeljila nepotvrđena optužnica.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI