fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Tomislav Martinović i Aljoša Čampara izabrani u rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH

Autor: Klix.ba

SARAJEVO - Federalni delegati izabrali su na današnjoj sjednici Tomislav Martinović iz HDZ-a za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH, a Aljošu Čamparu iz SDA za zamjenika predsjedavajućeg.

U Domu naroda Parlamenta Federacije BiH konstituirani su delegatski klubovi iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda.

Za predsjedavajućeg Kluba iz reda Bošnjaka izabran je Jasmin Duvnjak (SDA), za predsjedavajućeg Kluba iz reda Hrvata izabran je Ivo Tadić (HDZ) dok Klub Srba nije još uvijek izabrao predsjedavajućeg. Klub delegata iz reda Srba nije postigao ni dogovor o prijedlogu za zamjenika predsjedavajućeg, ali je šest delegata iz reda Srba predložilo Žarka Vujovića.

Tomislav Martinović iz HDZ-a na ovoj poziciji naslijedio je Lidiju Bradaru. Martinović je izabran sa 38 glasova za, 11 suzdržanih i pet protiv.

On je delegatima rekao da je privremeno izabran za predsjedavajućeg i da delegati ne trebaju biti iznenađeni ukoliko neko drugi uskoro zbog kadrovski rješenja bude izabran za predsjedavajućeg.

Za zamjenika predsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda sa 35 glasova za, 12 suzdražni i šest protiv, izabran je delegat Aljoša Čampara iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Čampara je na prošlogodišnjim izborima osvojio mandat u Skupštini Kantona Sarajevo, a trenutno se u tehničkom mandatu nalazi i na poziciji federalnog ministra unutrašnjih poslova. Prije Čampare zamjenik predsjedavajućeg bio je Jasenko Tufekčić iz SDA.

Delegati nisu podržali i izbor Žarka Vujovića iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda.

Za njega je glasalo 19 delegata, 16 je bilo suzdržano, a 14 protiv.

Bradara se obratila delegatima i medijima riječima da nije donijela nijednu odluku na štetu građana FBiH i naroda koji predstavlja.

Iz Srpske liste je poručeno kako se nadaju da će u Domu naroda PFBiH biti izabrani autentični predstavnici Srba. Na pitanje novinara ko su to autentični Srbi, poručili su da su to Srbi iz stranaka koje imaju sjedište u Banjoj Luci.

 

Autor: Klix.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});