fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Tomislav Martinović: Zna se se tko u Zastupničkom domu može imati većinu i što ta većina znači

Autor: Večernji list

Nedavno je u federalnom Domu naroda iz redova bošnjačkih stranaka potaknuta inicijativa o praktično ukidanju ili reduciranju ovlasti ovoga gornjeg, nacionalno koncipiranog doma, čime bi se ostvario jedinstveni cilj svih probošnjačkih stranaka – apsolutna dominacija, preglasavanje drugih naroda te pretvaranje Federacije BiH u mini bošnjačku državu, piše Večernji list BiH.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović ističe kako takav prijedlog predstavlja potpuno narušavanje ustavnog okvira ovoga entiteta.

“Takav prijedlog protivan je Ustavu. Mi imamo dva doma i znamo što koji predstavlja, zbog čega je ustrojen i zna se kako je posljedica višenacionalne zajednice. Nije to samo kod nas. To je slučaj i u drugim zemljama koje imaju sličnu strukturu. Govoriti o tome da se reduciraju ovlasti apsolutno je izvan okvira Ustava, ali i izvan okvira onoga što je potpisano u Washingtonu i Daytonu”, rekao je Martinović za Večernji list.

No, upitan što ako bi se ipak ostvario takav scenarij, objasnio je da bi sve vodilo “vlasti većine” uz potpuno ignoriranje drugih naroda.

“Pa dovelo bi do toga da jedan dom koji se zove Zastupnički dom i uređen je po građanskom modelu donosi odluke po načelu većine. Zna se tko u tome domu može imati većinu i zna se što ta većina u konkretnom slučaju znači”, dodao je Martinović.

Nije isključio mogućnost da bi to onda zapravo vodilo podjeli Bosne i Hercegovine stvaranjem dviju nacionalnih državica, jedne bošnjačke i druge srpske.

“Nije daleko od toga rješenja”, objasnio je. Predsjednik Kluba Hrvata u federalnom Domu naroda Ivo Tadić ocijenio je kako je neprihvatljivo da Dom naroda postane preslika Vijeća naroda u Republici Srpskoj, gdje Hrvati ili Bošnjaci u vlasti ne predstavljaju zapravo ništa jer srpski dužnosnici suvereno donose sve odluke u tamošnjoj Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Odbacio je tvrdnje kako se u Domu naroda blokiraju zakoni i važne odluke navodeći primjer da više zakona čeka u proceduri u Zastupničkom domu nego Domu naroda.

“U Domu naroda čini mi se kako ima 20 zakona koji čekaju, a u Zastupničkom domu 27 zakona koje smo mi poslali iz Doma naroda, koje su predlagali izaslanici. Nije točno da Zastupnički dom donosi zakone, a Dom naroda ne donosi. Druga stvar, u Domu naroda imamo ozbiljan problem jer nemamo parlamentarnu većinu. Od 30, mi imamo 24 izaslanika koja čine parlamentarnu većinu i to je sporno. To treba riješiti”, rekao je hrvatski izaslanik Ivo Tadić.

RAVNOTEŽA U VLASTI

Upravo su Hrvati u Bosni i Hercegovini pristali na Federaciju BiH ustrojenu s deset županija i dva doma, gdje u jednome mogu održati ravnotežu u vlasti. To je bilo ključno jamstvo da Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu kroz pregovore u Washingtonu početkom 1994. godine uklope s bošnjačkim područjima Republike Bosne i Hercegovine u novu strukturu – Federaciju BiH, koja je kasnije u Daytonu potvrđena kao jedan od dvaju entiteta. Sve hrvatske političke stranke u Bosni i Hercegovini protive se ukidanju ili reduciranju ovlasti Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

Postoje i one koje bi na takvo što pristale, ali uz uvjet da Hrvati dobiju svoju zasebnu federalnu jedinicu kroz koju bi mogli štititi svoja politička i kulturna prava. Istodobno, bošnjačke stranke nastoje tako ojačati poziciju svoga naroda. Brojni analitičari vjeruju da bi ozakonjenje dviju mini država – bošnjačke i srpske – bilo zapravo put u podjelu Bosne i Hercegovine, piše Večernji list.

Autor: Večernji list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});