fbpx

TOP VIJEST: Nakon Karabaha Erdogan šalje svoje plaćenike u Kašmir?

Autor: dnevno.ba

Indijski medij India Today u petak, 4. prosinca, navodi kako se Turska priprema za slanje sirijskih militanata u Kašmir, spornu regiju između Indije i Pakistana. Ranije je turski čelnik Recep Tayyip Erdogan tu “uslugu” već pružao svojim saveznicima u Libiji i Azerbajdžanu. Po pitanju prve, vladi nacionalnog sporazuma u Tripoliju u njezinoj borbi s Libijskom nacionalnom vojskom – LNA generala Khalife Haftara; a po pitanju Azerbajdžana tamošnjem državnom i vojnom vrhu u ratu s Armenijom za Nagorno-Karabah. Pa iako se ova vijest na prvi pogled možda i može uzeti s određenom dozom opreza s obzirom kako se indijski medij poziva na podatke grčkog novinara Andreasa Mountzuraliasa (zbog potpuno poremećenih grčko-turskih odnosa), o indijskom nezadovoljstvu potezima turskog predsjednika Erdogana kada je riječ o Kašmiru – gdje on u potpunosti staje na stranu Pakistana i tamošnjeg premijera Imrana Khana – pisali smo i mi na Geopolitika News još 23. rujna, u velikoj analizi koju možete pročitati na poveznici ispod teksta, i gdje smo se, između ostaloga pozvali i na izvješća indijske obavještajne službe.

Indijski medij prenosi kako se ovdje radi o  pokušaju Ankare usmjerenom na proširenje svog utjecaj na muslimane u južnoj Aziji “u pozadini aktualnih poteza predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u borbi protiv dominacije Saudijske Arabije u islamskom svijetu”.

U međuvremenu, turski veleposlanik u New Delhiju Shakir Ozkan Torunlar izjavio je za televiziju India Today da su “ta izvješća neutemeljena i lažna”.

Pozivajući se na kurdske izvore u Siriji, Andreas Mountzuralias tvrdi kako je Abu Hamsa, zapovjednik proturske skupine Sulejman Šah – frakcije u takozvanoj Sirijskoj nacionalnoj vojsci (SNA), prije nekoliko dana rekao svojim militantima u Afrinu (kanton u sjeverozapadnom dijelu sirijske regije Aleppo) kako “Turska želi ojačati Kašmir”. Abu Hamsa također je kazao kako turski časnici traže od zapovjednika drugih frakcija u SNA da imenuju one koji bi htjeli otići u Kašmir.

Istodobno, onima koji to žele obećana je mjesečna plaća od 2000 dolara (isti iznos, kao i za odlazak u zonu sukoba u Karabahu).

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI