fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Treba li se Bakir Izetbegović zajedno s Draganom Čovićem sastati s Andrejem Plenkovićem?

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Vođa SDA Bakir Izetbegović je i predsjedatelj državnog Doma naroda pa je pogodnost da u dvostrukoj političkoj ulozi posjeti Zagreb i s premijerom i čelnikom HDZ-a Hrvatske Andrejom Plenkovićem raščisti ozbiljne trzavice između SDA i HDZ-a, ali i Bošnjaka i Hrvata. Čak bi za istim stolom trebao sjediti i Dragan Čović koji je također jedan od čelnika Doma naroda Parlamenta BiH.

Na svaki upit kakvi su odnosi između BiH i republike Hrvatske, naši domaći dužnosnici, bez obzira na portfelj i razinu će odgovoriti kako su oni uglavnom korektni uz određena neraščišćena pitanja koja opterećuju međususjedsku svakodnevnicu, ali koja su normalna i, uz malo volje i energije, i rješiva.Ž

Međutim, čelnici sarajevskih stranaka povremeno osjete potrebu da verbalno nasrnu na republiku Hrvatsku i njezine čelnike čim se sa zapada pročuje neka ‘neprihvatljiva’ izjava ili komentar.

Relaksirati odnose

Po nekom automatizmu se ti jastrebovi stave u prve redove obrane države BiH iako ih nitko iz Zagreba nije okrznuo. Također, nevjerojatna je ta upornost stavljanja u istu ravan Hrvatske i Srbije. Povijesno i pragmatično se Zagreb i Beograd ama baš ni po čemu ne mogu postovijećivati.

Politički odnosi između Hrvata i Bošnjaka generalno nisu dobri i to je nedopustivo stanje. Bošnjaci ne skrivaju da uživaju sva prava i da su se asimilirali kao nacionalna manjina u Hrvatskoj, dok najmalobrojniji, konstitutivni hrvatski narod u BiH osjeća u svojoj domovini tjeskobu i proživljava strahove od majorizacije od bošnjačkih političkih elita.

Razočaravajuće je što su se veze između Sarajeva i Zagreba praktično raspale. Odavno nije zabilježen neki prijateljski susret između bošnjačkih čelnika i dužnosnika republike Hrvatske. Čak što više, sve su češća verbačna prepucavanja Zagreba i Sarajeva, koja vode daljnjem urušavanju već narušenih odnosa i veza. Posljednji primjer je rat priopćenjima na relaciji Kolinda Grabar Kitarović – Željko Komšić u koji su se potom uključile i neke druge političke strake i udruge što dodatno dlijeva ulje na vatru.

Možda je baš sada pogodan trenutak za poboljšanje odnosa. Vođa SDA i najmoćniji bošnjački političar Bakir Izetbegović je i predsjedatelj državnog Doma naroda pa je zgoda da se u dvostrukoj ulozi nekako približi hrvatskom premijeru i predsjedniku tamošnjeg HDZ-a Andreju Plenkoviću i da napokon raščiste sve trzavice koje truju odnose između bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Čak bi za istim stolom trebao sjediti i Dragan Čović koji je također jedan od čelnika Doma naroda Parlamenta BiH.

Rijetke posjete

Međutim, posjete iz Zagreba su se svele na rijetki ceremonijalni prelet zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Češći je gost Sarajeva Zdravko Mamić nego ministar Zdravko Marić, a da o samom vrhu i ne govorimo. Ne pamti se kada se dogodilo da neovisnost Hrvatske ne čestita najviše rangirani bošnjački čelnik. Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić to nisu uradili. Nije baš uvijek Zagreb kriv što su odnosi između Bošnjaka i Hrvata pa onda i između BiH i Hrvatske zamrli i što politički lešinari koriste da se osobno promoviraju na paranojama. S malo dobre volje moglo bi biti potpuno drugačije.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});