fbpx
Twitter

TRESE SE ‘VATRENI PRSTEN’: Peru pogodio snažan potres, ozlijeđeno više od 40 ljudi!

Autor: Dnevno.hr

Sjevernu obalu Perua pogodio je u petak potres jačine 6.1.

Iako su prve informacije bile da nema značajnih šteta i ozlijeđenih, lokalne su zdravstvene vlasti objavile kako je ozlijeđeno najmanje 40 ljudi.

Prema Nacionalnom institutu za geofiziku, tlo se zatreslo nešto nakon podneva, a epicentar je bio na dubini od 36 kilometara, nedaleko od granice s Ekvadorom, 12 kilometara od grada Sullane.

Uprava za hidrografiju i plovidbu ratne mornarice isključila je rizik od tsunamija.

“Nadležna tijela procjenjuju moguću štetu u najugroženijim područjima”, stoji u priopćenju civilne zaštite.

Oštećeno i 187 kuća

Bolnica u gradu Sullani izvijestila je da su tri osobe teže ozlijeđene, među kojima je i jedna trudnica, a lakše je ozlijeđeno nekoliko desetaka ljudi.

Potresu magnitude 6,1 epicentar je bio 12 kilometara zapadno od Sullane u regiji Piura na dubini od 36 kilometara, priopćio je Seizmološki centar u Peruu.

Agencija za civilnu zaštitu priopćila je da je 187 kuća oštećeno, a u šest se više ne može živjeti.

Potresi su se osjetili u većem dijelu regije, kao i u susjednom Ekvadoru.

Predsjednik žurno otputovao u Piuru

Televizija RTP priopćila je da je oštećeno i pročelje katedrale u glavnom gradu pokrajine Piuri.

Stanovnici su bježali iz zgrada i tražili sigurnost na otvorenom, a u okrugu Colan na pacifičkoj obali prijavljeno je i nekoliko klizišta.

Predsjednik Pedro Castillo napustio je vojnu paradu u Limi povodom obilježavanja 200. obljetnice Deklaracije o neovisnosti i otputovao u Piuru, priopćio je njegov ured.

Obalu Perua u više je navrata pogodio jak potres jer ona leži na pacifičkom vatrenom prstenu, području obilježenom seizmičkim potresima s oko 128 aktivnih vulkana. Peru godišnje pogodi stotinjak potresa koji se mogu osjetiti.

Autor: Dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI