fbpx

Tripoli domaćin međunarodnoj konferenciji o libijskoj tranziciji

Autor: Fena

Libijska krhka vlada nacionalnog jedinstva u četvrtak je domaćin visokim stranim dužnosnicima kako bi pridobila podršku osjetljivim pitanjima tranzicije dok se ratom razdirana zemlja priprema za povijesne izbore u prosincu.

Konferencija se održava dva mjeseca uoči planiranih predsjedničkih izbora u okviru mirovnog procesa pod vodstvom Ujedinjenih naroda koji ima za cilj okončati desetljeće sukoba i kaosa.

Tripoli je priopćio da će glavna podtajnca UN-a za politička pitanja Rosemary DiCarlo i posrednik UN-a za Libiju Jan Kubis prisustvovati konferenciji.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian priopćio je da će također biti prisutan na današnjoj konferenciji, a dužnosnici iz regionalnih sila među kojima su Italija, Turska, Saudijska Arabija i Egipat također se očekuju, javila je libijska novinska agencija LANA.

Libija i UN nastoje okrenuti stranicu od nasilja koje je zahvatilo zemlju otkako je u pobuni iz 2011. koju je podržavao NATO svrgnut i ubijen dugogodišnji čelnik zemlje Moamer Gaddafi.

Primirje između istočnih i zapadnih frakcija u prošloj godini dovelo je do formiranja vlade nacionalnog jedinstva u ožujku s mandatom da predvodi zemlju do izbora.

Predsjednički izbori trebali bi biti održani 24. prosinca, ali su parlamentarni izbori odgođeni i njihov datum trebao bi se zakazati u novoj godini u jeku sporenja između istočnih i zapadnih frakcija u zemlji.

Današnja konferencija ima za cilj “pridobiti neophodnu podršku na transparentan način” za predsjedničke izbore, priopćila je ministrica vanjskih poslova Najla al-Mangoush u snimku koje je objavilo njeno ministarstvo, prenosi AFP.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI