fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Trump potpisao uvođenje sankcija Turskoj zbog invazije na Siriju

Autor: Dnevno.ba

WASHINGTON - Predsjedniik SAD Donald Trump potpisao je ukaz kojim se uvode sankcije protiv Turske zbog situacije u Siriji, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Kako je rekao, ovim ukazom Amerika namjerava da izvrši dodatni pritisak na Tursku kako bi je primorao da obustavi vojnu operaciju u Siriji.

– Ukaz daje mogućnost Ministarstvu finansija i Stejt departmentu da uvodi sankcije protiv privatniica, organizacija i političara koji su povezani sa turskim vlastima u sprovođenju vojne operacije koja stvara opasnost za građane i narušava stabilnost i sigurnost sjeveroistoka Sirije – istakao je on.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija SAD, sankcije su uvedene protiv turskog Ministarstva odbrane, turskog energetskog sektora, kao i protiv šefova tih institucija Huluse Akara i Fatiha Donmeza.

Pored toga, u crni spisak uključen je i zamjenik predsjednika Partije pravde i razvoja Solejman Sojlu.

Kako je saopćio Stejt department, po nalogu predsjednika SAD Donalda Trumpa uvedene su prve sankcije zvaničnoj Ankari, nakon što je Turska ušla u sjeveroistični dio Sirije i započela svoju vojnu operacuju.

Ukoliko se vojne aktivnosti ne obustave i Turska ne vrati dijalogu s SAD, sankcije će se pooštravati, istaknuto je u saopćenju Stejt departmenta emitiranom kasno sinoć.

Istaknuto je da su sankcije poduzete u koordinaciji između Stejt departmetna i Ministarstva trezora, ali nije precizirano o kakvim se kaznama radi.

Stejt department je u svojoj objavi najavio dalje korake ukoliko Turska ne prekine s borbenim djejstvima.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je i svog turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana te zatražio trenutno primirje, rekao je potpredsjednik Mike Pence.

Pence je kazao je da će otputovati u regiju “što je brže moguće”.

Istovremeno, Pentagon je objavio da ministar odbrane SAD Mark Esper naredne sedmice putuje u Brisel na sastanak s drugim članicama NATO saveza.

– Jednostrana akcija Turske bila je nepotrebna i impulsivna. Predsjednik Erdoan snosi svu odgovornost za njene posljedice, uključujući i potencijalno oživljavanje Islamske države (ISIS), moguće ratne zločine i rastuću humanitarnu krizu. Bilateralni odnosi naše dvije države oštećeni su – poručio je Espero u izjavi za javnost.

Govoreći o odlasku u sjedište NATO-a, on je istakao da će “izvrišiti pritisak na naše NATO saveznike da poduzmemo pojedinačne i kolektivne diplomatske i ekonomske mjere, kao odgovor na grozne akcije Turske”.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});