fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

TRUMP ZAPRIJETIO: Ne smire li guverneri prosvjede, šalje vojsku na ulicu!

Autor: dnevno.ba

Povodom nasilnih prosvjeda diljem zemlje već sedmi dan zaredom, a koji su krenuli nakon smrti Georgea Floyda, američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak navečer iz vrta Bijele kuće obratio se naciji.

Trump je održao kratak govor nakon kojeg nije odgovarao na pitanja novinara, a u kojem je zaprijetio da će, ne uspiju li guverneri pojedinih saveznih država suzbiti demonstracije, poslati vojsku na ulicu.

“Ja sam vaš predsjednik zakona i reda”, ustvrdio je Trump nazvavši sebe saveznikom svih mirnih prosvjednika. No, odmah potom krenuo je s mnogo oštrijim, kontroverznijim i prijetećim porukama kazavši da nacija treba sigurnost, a ne anarhiju.

“Snažno sam preporučio svakom guverneru da na ulice izvede dovoljan broj pripadnika Nacionalne garde kako bismo zadominirali na ulicama. Gradonačelnici i guverneri moraju uspostaviti prevladavajuću prisutnost pripadnika snaga reda na ulicama sve dok nasilje ne bude obuzdano. Odbije li neki grad ili savezna država poduzimati mjere potrebne za zaštitu života i imovine svojih stanovnika, ja ću angažirati američku vojsku i brzo im riješiti problem”, izjavio je Trump.

U neposrednoj blizini same Bijele kuće i u okolnim ulicama za vrijeme njegovog govora, policija je prema pisanju Reutersa, potpuno mirne prosvjednike nastojala rastjerati bacanjem suzavca i šok bombi te ispaljivanjem gumenih metaka.

Nakon govora, Trump je prošetao u društvu kćeri Ivanke i još nekoliko suradnika do obližnje crkve, koja je u ranijim nasilnim prosvjedima bila oštećena u požaru, i to prostorom s kojeg su netom prije uklonjeni mirni demonstranti, koji su navodno bili rastjerani baš da bi predsjednik mogao doći do crkve pred kojom je kratko pozirao držeći Bibliju u ruci.

Trump je inače večer prije zajedno s obitelji bio evakuiran u podzemni bunker.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});