fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

TUĐMANOVO PISMO IZETBEGOVIĆU: ‘Sigurno znate da su muslimani sinoć ubili 35 vojnika HVO-a’

Autor: dnevno.ba

Na današnji dan 1993. godine hrvatski predsjednik Franjo Tuđman uputio je otvoreno pismo predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću, u kojem traži da Armiji BiH naredi obustavu agresije na Hrvate u BiH, te omogući da Hrvati i Muslimani zbiju snage u obrani od srpsko-crnogorskog i jugokomunističkog agresora.

Evo sadržaja pisma:

“Gospodine Predsjedniče,

Nemili događaji koji se zbivaju ovih dana, u kojima muslimanski ekstremisti u središnjoj Bosni organizirano, zločinački i brutalno napadaju hrvatska naselja, pucajući na civile i branitelje, prisiljavaju me da Vam se obratim.

Sinoć je, kao što Vi zasigurno dobro znadete, trideset i pet vojnika HVO poginulo braneći svoja sela u okolici Busovače pred naletom muslimanskih postrojbi. Ovi su uz to zapalili više hrvatskih sela. Taj je događaj duboko potresao vodstvo hrvatskog naroda u BiH, koji su se obratili za pomoć Hrvatskoj, kao i svekolikoj svjetskoj javnosti.

Apeliram, zaustavite agresiju

Stoga, duboko zabrinut, apeliram na Vas da zaustavite tu brutalnu agresiju, jer ona može do krajnjih granica pogoršati odnose između Muslimana i Hrvata u BiH, koje je u dobrom dijelu Vaše države proteklih mjeseci povezivala borba protiv zajedničkog agresora. Ona će, ako ne bude zaustavljena, također pogoršati odnose između naših dviju država, a i u potpunosti onemogućiti protoke humanitarnim koridorima o kojima ovise mnogi životi u BiH.

Građani Hrvatske se pitaju da li je agresija na Hrvate u BiH odgovor na sve ono dobro što Hrvatska radi za Vaše sunarodnjake:

u zaštiti i zbrinjavanju pola milijuna izbjeglica;

u organiziranju, potpori i dostavi goleme humanitarne pomoći;

u omogućivanju funkcioniranja mnogih Vaših državnih službi u hrvatskim gradovima;

u svekolikoj potpori za obranu od srpskog agresora;

u podupiranju iznalaženja što pravednijeg rješenja za konačni ustroj BiH i uspostavi što skorijeg mira, a u okviru Konferencije u Ženevi.

“Surađujmo protiv zajedničkog neprijatelja”

Koristim ovu priliku da se obratim neposredno hrvatskom i muslimanskom narodu u BiH da obustave sva međusobna neprijateljstva i ostvare punu suradnju u obrani od zajedničkog agresora i u pronalaženju rješenja za skladan suživot kao jednakopravno konstitutivni narodi u BiH.

Nadam se da će Vaša hitra i energična naredba muslimanskim snagama da obustave agresiju na Hrvate u BiH omogućiti da Hrvati i Muslimani u BiH zbiju snage u obrani od srpsko-crnogorskog i jugo-komunističkog agresora To je ujedno i minimalan preduvjet da bi se u hrvatskoj javnosti mogla održati spremnost za daljnju brigu o izbjeglicama i pružanju ukupne pomoći BIH uz golema vlastita odricanja”, napisao je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});