fbpx
Facebook

TURIZAM U NEUMU: Tijekom sezone policija utvrdila dosta krivičnih djela

Autor: dnevno.ba

Od početka juna do 1. septembra 2020. godine na području opštine Neum policijski službenici PS Neum rješili su 7 krivičnih djela „Teške krađe“, 11 krivičnih djela „Krađe“ i 2 krivična djela „Razbojništva“.

Policijska stanica Neum (PS Neum) uradila je rezime riješenih krivičnih djela za period turističke sezone 2020. godine, te možemo konstatovati da je većina krivičnih djela uspješno rješena.

Početkom turističke sezone na područje opštine Neum pored turista dođe i određen broj lica, sklonih kriminalnim radnjama, iz cijele regije. To su većinom lica povratnici u vršenju krivičnih djela sa kriminalnom prošlošću.

U skladu sa zakonskim propisima u PS Neum početkom turističke sezone preraspoređene su dodatne policijske snage Uprave policije MUP-a HNK. Ove aktivnosti traju do završetka turističke sezone, a sve u cilju sigurnosti turista i njihove imovine.

Od početka juna do 1. septembra 2020. godine na području opštine Neum policijski službenici PS Neum rješili su 7 krivičnih djela „Teške krađe“, 11 krivičnih djela „Krađe“ i 2 krivična djela „Razbojništva“. Osumnjičeni počinioci ovih krivičnih djela su procesuirani u skladu sa Zakonskim propisima i protiv isti je podnesen Izvještaj nadležnom Tužilaštvu.

Kriminalističkom istragom utvrđeno je da je većina krivičnih djela pričinjena na naročito drzak način, nasilnim ulaskom u stambene i poslovne objekte, te su osumnjičeni otuđili veće količine novca, zlatnog nakita i drugih skupocjenih predmeta. Isto tako, od nepoznatih turista na plažama otuđivane su torbe s novčanicima, mobilnim aparatima i drugim vrijednostima.

Tokom kriminalističkog istraživanja kod osumnjičenih, policijski službenici su pronašli dio predmeta i novac za koji postoji osnovana sumnja da potiče od izvršenih krivičnih djela.

Policijski službenici PS Neum su podnijeli nadležnom Tužilaštvu Izvještaj o pričinjenom krivičnom djelu protiv 57-godišnjaka iz Srebrenika, za kojeg postoji osnovana sumnja o počinjenju krivičnog djela „Iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije“. Osumnjičeni je početkom augusta slikao i snimao djecu mobilnim telefonom na neumskim plažama.

Operativnom akcijom i provedenom kriminalističkom istragom policijskih službenika PS Neum, nadležnom Tužilaštvu podnesen je Izvještaj protiv 47-godišnjaka iz Metkovića, RH, o pričinjenom krivičnom djelu „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“. Osumnjičeni se tereti da je na području opštine Neum uzgajao sadnice Indijske konoplje u većoj količini, prosječne visine 1,5 m, saopćeno je iz MUP-a HNK.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI