fbpx

TURKOVIĆ: Naši susjedi ne bi trebali odlučivati o izborima koji se zbivaju u drugoj zemlji

Autor: dnevno.ba

Ministar vanjskih poslova Danske Jeppe Kofod kazao je u petak u Sarajevu kako je nakon ruske agresije na Ukrajinu važno sačuvati stabilnost u Europi pa tako i u BiH a važnim doprinosom tom cilju smatra jačanje demokratskih institucija pa tako i provedbu izbora zakazanih za 2. listopada.

“Rat se vratio u Europu i to u razmjerima koje nitko nije mogao zamisliti. Važno je da budemo jedinstveni mi koji se zalažemo za slobodu”, kazao je Kofod novinarima nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Kazao je kako je najbolji način da se rat što prije okonča nastaviti pomagati Ukrajini i jačati njenu obranu a neprihvatljivim je ocijenio prijetnje Rusije BiH ukoliko bi ta zemlja postala članicom NATO-a.

Poručio je kako je nužno podržati BiH da bi ona funkcionirala kao istinski demokratska država.

Šefica bosanskohercegovačke diplomacije kazala je kako su na dnevnom redu bili i predstojeći izbori u BiH koje je Središnje povjerenstvo raspisalo za 2. listopada.

Prema njenim tvrdnjama suglasili su se da se izbori moraju provesti sukladno važećem zakonu kao i da bi njihovo onemogućavanje predstavljalo kršenje Daytonskog sporazuma.

“Naši susjedi ne bi trebali odlučivati o izborima koji se zbivaju u drugoj zemlji kao što ni mi nemamo pravo miješati se u interne stvari drugih zemalja”, kazala je Turković neizravno komentirajući prigovore iz Hrvatske na zakonitost raspisivanja izbora s postojećim zakonom.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI