fbpx

Turković prozvala Dodika: “Kakvo god bilo naše mišljenje o prošlosti, na nju ne možemo utjecati, ali možemo utjecati na sadašnjost i budućnost”

Autor: dnevno.ba

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković poručila je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da poštuje i provodi zakone i usvojene strateške dokumente BiH, a nakon što je on izjavio da "srpski diplomati iz BiH nemaju obavezu da se povinuju instrukcijama šefova iz reda drugog naroda, a posebno ne instrukcijama MVP-a na čijem je čelu Bisera Turković".  

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković poručila je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da poštuje i provodi zakone i usvojene strateške dokumente BiH, a nakon što je on izjavio da “srpski diplomati iz BiH nemaju obavezu da se povinuju instrukcijama šefova iz reda drugog naroda, a posebno ne instrukcijama MVP-a na čijem je čelu Bisera Turković”.

– Prestanite se igrati sa sudbinama ljudi koji profesionalno obavljaju svoje radne zadatke i hrane svoje porodice pošteno zarađenim novcem – napisala je danas Turković Dodiku na svom Facebook profilu, a nadalje podsjeća da je ambasador BiH u UN-u Sven Alkalaj imao usaglašen stav Predsjedništva BiH vezano za njegovo obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, uz dogovor da se briše jedna rečenica do trenutka kada je on (Dodik) odlučio da promjeni svoj stav.

“Želim da Vas upoznam da prema podacima od 8. juna 2021. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, od ukupnog broja državnih službenika i zaposlenika, 37,78 posto su Srbi. U diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, Srbi su zastupljeni sa 39,29 posto, dok su u DKP-ima, u najvišem diplomatskom rangu (minstar savjetnik) zastupljeni sa 44,83 posto, a u narednom nižem rangu (savjetnik) sa 46,51 posto. Kao što znate, po Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH u članu 2 se navodi: Struktura državnih službenika u državnoj službi okvirno odražava nacionalnu strukturu stanovništva BiH prema posljednjem popisu stanovništva. Jasno je da je Srba procentualno mnogo više od postotka koji im pripada”, navodi Turković.

Dodika je pozvala da radi profesionalno i vrijedno kako bi dao doprinos ubrzanim procesima evropskih integracija.

“Prošlost je iza nas. Kakvo god bilo naše mišljenje o prošlosti, na nju ne možemo utjecati, ali možemo utjecati na sadašnjost i budućnost. Vi kao izabrani lider ste odgovorni za budućnost i ekonomski prosperitet ove zemlje. Zar Vas saradnici ne obavještavaju o stopi prirodnog priraštaja, koja drastično pada, i uz masovne odlaske građana u druge zemlje, prijeti da u narednih 50 godina prepolovi broj stanovnika u BiH. To je posebno izraženo u bosanskohercegovačkom entitetu RS, gdje se u proteklih 25 godina broj živorođenih smanjio za 25,3 posto, dok se u istom periodu ukupan broj umrlih povećao za čak 51,7 posto”, istakla je Turković.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI