fbpx

Turska napada “kurdske vojne mete” u Siriji, civili masovno bježe

Autor: Klix.ba

MEĐUGORJE - Koje su pogubne posljedice „Istanbulske konvencije“ i tko je to u Euro palrlamentu u ime Hrvata glasovao za nju? Nisam slučajno, nisam ni iz motiva privlačenja pozornosti, stavio naslov da će uskoro žene moći biti ređene za svećenice, biskupe, pa teorijski postati i papom. Naime, kada trijezno sagledamo dalekosežne namisli i posljedice dokumenta o suzbijanju nasilja nad ženama i obiteljskoga nasilja „Istanbulsku konvenciju“, stvar ide u tome pravcu. Možda o tome nismo ni razmišljali.

Glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga Mustafa Bali, s druge strane, tvrdi da su ratni avioni počeli izvoditi zračne udare na civilna područja i da u regiji postoji velika panika među ljudima.

U sirijskom gradu Ras al-Ayn, na granici s turskim gradom Ceylanpinar, vlada potpuni haos. Ulice su zakrčene vozilima, ljudi pokušavaju pobjeći na sve strane. Gusti dim se nadvio nad cijeli teritorij, javlja CNN.

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je kazao kako je cilj Turske “uništiti teroristički koridor” i “sačuvati teritorijalni integritet Sirije”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zatražio je od Turske da “dodatno ne destabilizira regiju” svojom vojnom akcijom na sjeveru Sirije.

Stoltenberg je izjavio na konferenciji za novinare u Rimu da Turska, NATO saveznica, “ima legitimne sigurnosne brige” nakon što je pretrpila “užasne terorističke napade” i primila tisuće izbjeglica.

Kazao je da je NATO informiran o trenutnoj turskoj vojnoj operaciji u sjevernoj Siriji. Dodao je “kako je bitno izbjeći akcije koje bi dodatno destabilizirale regiju, pojačale napetosti i izazvale nove ljudske patnje”

Također je izjavio da bi Turska trebala djelovati “suzdržano” i da bi svaka njena akcija trebala biti “proporcionalna”.

Stoltenberg će raspravljati o vojnoj akciji s turskim čelnicima u petak u Istanbulu, prenosi Associated Press.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas osudio je tursku vojnu ofanzivu u sjevernoj Siriji i pozvao je Ankaru da prekine vojnu akciju, rekavši da je ona zaprijetila “novom humanitarnom katastrofom i dodatnim raseljavanjem ljudi”.

Autor: Klix.ba

ZADNJE VIJESTI