fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Turska odgovorila EU: ‘Ovime pokazujete na čijoj ste strani’

Autor: dnevno.ba

Turska je danas saopćila da sankcije EU protiv turske firme "Avrasja", optuženoj za kršenje UN embarga na isporuke naoružanja Libiji, predstavljaju pristrasan stav i dvostruke standarde

EU je jučer zamrznula sredstva brodske kompanije “Avrasja”, čiji je brod “Čirkin” u junu bio umiješan u pomorski incident između Francuske i Turske.

Brisel optužuje kompaniju da je koristila ovaj brod za krijumčarenje oružja Libiji, što Turska negira i tvrdi da je prevozio humanitarnu pomoć.

EU ima pomorsku misiju koja kontroliše poštovanje embarga na uvoz oružja Libiji.

– Operacija EU “Irini” nagrađuje lidera Libijske nacionalne armije /LNA/ Kalifu (Khalifu) Haftara, a kažnjava međunarodno priznatu administraciju u Tripoliju – navodi se u saopćenju turskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopćenju se ističe da, ignorišući zemlje i kompanije, počev od Ujedinjenih Arapskih Emirata koji šalju Haftaru naoružanje kopnom i vazduhom, čime krše odluke Savjeta bezbjednosti UN, jasan je pokazatelj pristrasnosti EU.

Postoji mogućnost da se Turska suočava sa sankcijama EU zbog spora sa Grčkom oko prava na prirodne resurse na istoku Mediterana, mada su tenzije u padu u proteklih nekoliko dana.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});