fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Tužilac Ćazim Hasanspahić u predmetu „Dženan Memić“ želio saslušati u svojstvu svjedoka Dalidu Burzić. Lica koja su zataškavala ubistvo Dženana Memića, odlukom ovog tužioca „počašćena“ su svojstvom svjedoka!

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić

Državni tužitelj Ćazim Hasanspahić, postupajući tužitelj u predmetu „Dženan Memić“, odnosno u predmetu protiv „Zijada Mutapa i drugih“, koje je, kao organiziranu kriminalnu Grupu optužio, za zataškavanje i prikrivanje dokaza o načinu stradanja Dženana Memića na Ilidži, pokušao je, još za mandata Gordane Tadić na čelu Tužiteljstva BiH, saslušati najmanje tri puta Dalidu Burzić u svojstvu svjedoka, ali je to spriječeno na intervenciju tadašnje glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, saznaje ovaj portal, piše Josip Šimić-Đinđić!

Javnosti je poznato, da pred Sudom Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu, broj: S1 2 K 040832 21 K, protiv optuženih: 1. Mutap Zijada, rođenog 1959. godine u Sarajevu; 2. Ramić Alise (ranije Mutap), rođene 1996. godine u Njemačkoj; 3.  Dupovac Hasana, rođenog 1973. godine u Hadžićima; 4. Barić Josipa, rođenog 1963. godine u Sarajevu; i 5. Ožegović Muamera, rođenog 1981. godine u Foči, teče krivični postupak po optužnici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, broj: T20 0 KTO 0014404 18 od 09. 07. 2021. godine, a koja optužnica je podignuta po krivičnoj prijavi sarajevskog advokata Ifeta Ferageta, pravnog zastupnika obitelji Memić.

Optužnicu je podigao tužilac Ćazim Hasanspahić.

Dana 19. 07. 2021. godine, Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Zijad Mutap i dr.

  • Optuženi se terete da su, u periodu od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili grupi za organizirani kriminal, formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške fizičke ozljede opasne po život dana 08.02.2016. godine u Velikoj Aleji, općina Ilidža, usljed kojih ozljeda je 15.02.2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo. U optužnici se navodi da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinilaca fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te preduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić Dženan zadobio teške fizičke ozljede opasne po život.

Krivičnom prijavom advokata Ifeta Ferageta, zbog zataškavanja i prikrivanja ubistva Dženana Memića prijavljeno je više od 45 lica iz pravosudnog i policijskog establišmenta sa Kantona Sarajevo.

Prvo prijavljena je Dalida Burzić, tadašnja glavna tužiteljica Kantona Sarajevo – Burzić je svojim djelovanjem u predmetu „Dženan Memić“, a javnost to pamti, da je ista u ovome slučaju, izvršila svjesno i namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju ubojstva Dženana Memića, s ciljem ne otkrivanja pravih ubojica Memić Dženana, pri čemu su u toj namjeri, slučaj smrti Dženana Memića procesuirali kao kazneno djelo iz oblasti „Ugrožavanja javnog prometa“, a ne kao kazneno djelo „Ubojstva“, te lažno optužene dvije osobe Ljubo i Bekrija Seferović, a koje s kritičnim događajem nisu uopće ni povezane, što je pravomoćnom presudom Vrhovnog suda F BiH, i utvrđeno!

Tadašnji visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko je više od četiri puta u svojim izvještajima podnijetih Vijeću sigurnosti UN-a ukazao na zataškavanje ubistava dva mladića: Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banjaluke, napominjući u izvještaju, da „aktivisti optužuju vlasti za prikrivanje ovih ubistava“! Ubistva ovih mladića niti do dana današnjega nisu riješena, niti ubice k pravdi privedene.

No, u optužnici nema ključnih i bitnih aktera prikrivanja i zataškavanja ubistva Dženana Memića. Pohapšena je i optužena sitna buranija, i to je svima jasno.

Opis nije dostupan.

Prema informacijama ovog portala, tri ili četiri mjeseca prije 09. 07. 2021. godine (prije nego li će tužilac Hasanspahić optužiti Zijada Mutapa i dr), tadašnja glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić upozoravala je tužioca Ćazima Hasanspahića, da je optužnica i konstruktivni supstrat optužnice (tada nacrt) pravno ne održiv, te da iako sud potvrdi ono što tužilac Hasanspahić u optužnom aktu inicira, da će to na kraju završiti oslobađajućom presudom. Tužilac Hasanspahić pokušao je u svojstvu svjedoka saslušati i Dalidu Burzić, ali mu to nije dopušteno od strane tadašnje Glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.

„Ćazime, ovo neće proći bez Dalide“ – reći će Tadićeva u svome Uredu tužiocu Hasanspahiću, implicirajući, da, sa navedenom Grupom, suoptužena mora biti i Dalida Burzić i drugi tužioci sa Kantona Sarajevo. Tužilac Hasanspahić obećao je tada šefici Gordani Tadić, da će „biti svi optuženi“!

Optužnicu je podigao, ali u optužnici „nisu svi optuženi“ – samo sitna buranija! Nema ni vjenčanog kuma tužioca Hasanspahića, federalnog tužioca Vlade Miškovića, koji je također prijavljen za zataškavanje ubistva Dženana Memića!

Umjesto na optuženičku klupu, tužilac Hasanspahić je one, koji su najviše svojim radnjama doprinijeli zataškavanju i prikrivanju dokaza o ubistvu Dženana Memića, i koji su bili obuhvaćeni krivičnom prijavom advokata Ifeta Ferageta, doveo na klupu svjedoka Suda BiH, umjesto na optuženičku klupu. Pa je tako u svojstvu svjedoka, pozvao i pred Sudom BiH saslušao bivšeg komesara MUP-a KS Mevludina Halilovića i Merisa Ćatu, bivšeg tužioca Tužilaštva KS, koji su prijavljeni za zataškavanje ubistva Dženana Memića, i koji su prilikom svjedočenja, kao svjedoci optužbe, srušili koncept optužbe – optužnice, hvaleći radnje optuženih. Saslušan su, umjesto osumnjičenih, u svojstvu svjedoka i drugi pripadnici MUP-a KS, koji su obuhvaćeni prijavom advokata Ferageta. Zbog čega ovo tužilac Hasanspahić radi nikome nije jasno.

Prilikom saslušanja Merisa Ćate – prema informacijama ovog portala – advokat Ifet Feraget, pravni zastupnik oštećenog Muriza Memića, se danima spremao i pitanja tužiocu Ćazimu Hasanspahiću za ovog svjedoka pripremao, koja je prilikom saslušanja na glavnom pretresu, tužilac Hasanspahić trebao postaviti Merisu Ćati, obzirom da po odredbama ZKP-a BiH, pitanja ne mogu postavljati ni oštećeni, ni njegov zastupnik.

Prije početka glavnog pretresa, odnosno saslušanja Merisa Ćate, advokat Ifet Feraget je „dobacio“ tužiocu Ćazimu Hasanspahiću set pitanja, da ih prilikom svjedočenja postavi svjedoku Merisu Ćati, obzirom, da advokat Ifet Feraget informacije iz predmeta „Dženan Memić“ ima u malom prstu, jer je kao ugledni advokat i opunomoćenik porodice Memić od samoga početka uključen u proces razbijanja Grupe koja je pokušala zataškati ubistvo Dženana Memića, zbog čega je nagrađen plaketom Skupštine KS, i niti ijedan tužilac ne može više od ovog advokata znati, kada je u pitanju predmet „Dženan Memić“, pa tako i „baratanjem“ krivičnog prava i postavljanjem pitanja „koji izbijaju iz cipela svakoga na sudu“!

Od 20 vrhunskih pitanja advokata Ferageta, tužilac Hasanspahić je svjedoku Merisu Ćati postavio samo 2 pitanja, ne želeći da ovoga svjedoka, koji je najviše doprinio zataškavanju ubistva Dženana Memića, „izvrgava neugodnostima na sudu“!

Ovo je jako „izrevoltiralo“ i samog Muriza Memića, oca ubijenog Dženana Memića, koji tada ispred Suda BiH, dana 07.04.2022. godine, obraćajući se medijima kazao, „ako će ovakvi svjedoci dolaziti bolje da se ovo prekine“!

Opis nije dostupan.

Međutim, u navedenom predmetu, tužilac Hasanspahić je u toku glavnog pretresa saslušao više od 70-ak svjedoka, a da tim saslušanjem ništa nije dokazao. Optužnica je – što se javno priča na Sudu BiH – na staklenim nogama, a ovo je tužiocu Hasanspahiću na indirektan način poručio i predsjednik sudskog vijeća Suda BiH Branko Perić, kazavši tužiocu na glavnom pretresu, da „kvantitetom pokušava nadoknaditi kvalitetu dokaza, te da mu nije jasno šta su do sada predloženi i saslušani svjedoci trebali potvrditi, koje navode iz optužnice“! Pametnom dosta!

Prema informacijama ovog portala, u svim tužilačkim i policijskim aktima Dalida Burzić, uključujući kantonalne i federalne tužioce, te djelatnike MUP-a KS, koji su krivičnom prijavom advokata Ifeta Ferageta prijavljene, ne spominju se, ni kao prijavljena, niti kao osumnjičena lica. Nema nikakve istrage, osim ispraznih i šturih obećanja Tužilaštva BiH, kako se „radi puno parom“!

 

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});