fbpx

TUŽILAC OLEG ČAVKA PRINC KRIMINALA U BH. PRAVOSUĐU I MONTIRANIH OPTUŽNICA!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Ne postoji adekvatna riječ kojim bi se mogao opisati tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka, čija je karijera od malih studentskih dana pa sve do danas obilježena skandalima, aferama, krivičnim i disciplinskim istragama koje su protiv njega vođene, i još mnogo toga.

Oleg Čavka zajedno sa Dianom Kajmaković važi za jednog od najkorumpiranijeg i najkompromitiranijeg tužioca u Bosni i Hercegovini.

Krenimo redom!

Predmet Živko Budimir:

Podsjećamo, Budimir je uhićen 26. travnja 2013. godine teatralnim upadom specijalaca s dugim cijevima u zgradu Predsjedništva u prisutnosti brojnih političkih podobnih naručenih medija. Na zahtjev Tužiteljstva BiH, točnije Diane Kajmaković i Olega Čavke, Sud BiH je Živku Budimiru odredio jednomjesečni pritvor zbog navodno “organiziranog kriminala”, odnosno “osnovane sumnje” da je primio novac za pomilovanja osuđenika.

Istoga dana ujutro njegov je Ured u Mostaru pretresala tužiteljica Diana Kajmaković u pratnji pripadnika SIPA-e inspektora Jole Galića. Ništa ne bi bilo neobično, da upravo tada nije u njezinoj prisutnosti izveden pokušaj podmetanja obilježenog novca, koji bi Tužiteljstvu BiH bio “krunski dokaz” za Budimirovu “korupciju”. Međutim, nije im sve išlo po “voznom planu”, pa je taj groteskni scenarij završio nespretnim ubacivanjem torbice s označenim novcem u kantu za kišobrane u hodniku ispred Budimirova Ureda od strane zbunjeg podmetača i prevaranta Ivana Knezovića.

Sve su to snimile nadzorne kamere, a potom emitirala Federalna televizija. Sramotno je, da se na ovakvo podmetanje dokaza Živku Budimiru u Tužiteljstvu BiH na to nitko nije ni osvrtao, nitko iz vlasti nije pozvao na odgovornost odgovorne na takvo montiranje, nego je Tužiteljstvo BiH, štoviše, po isteku jednomjesečnog pritvora zatražilo još dva mjeseca.Tada entitetski predsjednik Milorad Dodik je na televiziji prije donošenja sudskog rješenja izjavio da će “Budimiru biti produžen pritvor”, čime je otvoreno poručio, da se odluke sudova nadziru iz središta političke moći! Međutim, preduhitrio ih je Ustavni sud BiH, najviša pravosudna instanca, uvaživši apelaciju Budimirovih odvjetnika i ocijenivši pritom “da su izjave na koje se Sud BiH pozvao uopćene i da spadaju u kategoriju “rekla-kazala” dokaza”. Nakon te nečuvene pljuske, Sud BiH je Budimira pustio iz pritvora. No, tužitelji i dalje nastavljaju igrati zadanu im igru kao da se ništa nije dogodilo.

I na kraju farse tužitelj Oleg Čavka je na ročištu tada 5. lipnja 2013. godine priznao da, istina, “nema dokaza da je Budimir uzimao novac, ali da je on znao da se uzima šakom i kapom”, te je iznova zatražio pritvor za njega da ne bi pobjegao! Taj zahtjev sud je 10. lipnja 2013., odbacio kao neosnovan. Sve to iole razumnom čovjeku izaziva mučninu!

Cio predmet Sud BiH sa državne razine ustupio je federalnom pravosuđu, točnije Općinskom sudu u Sarajevu.

Nakon petogodišnjeg procesa, Kantonalni sud u Sarajevu je u oktobru 2020. g.,  potvrdio oslobađajuću presudu bivšem predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru i pravosnažno ga oslobodio svih optužbi za zloupotrebu položaja, primanje dara i protiv zakonito posredovanje pri zapošljavanju. Dakle, Budimir je oslobođen onih optužbi koje su kreirati započeli Oleg Čavka i Diana Kajmaković.

Predmet Osman Mehmedagić i dr.:

Tužilaštvo BiH je 22. 10. 2020.g., podiglo optužnicu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića i rukovoditelja Odsjeka za cyber sigurnost OSA-e Muhameda Pekića, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Postupajući tužilac bio je Oleg Čavka.

Optužnica je podignuta u vezi sa slučajem izuzimanja snimka s videonadzora u jednoj poslovnici JP Pošta u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Dana 19. 02. 2021. godine, Sud BiH izrekao je istoga dana u 12 sati presudu kojom se Osman Mehmedagić, direktor OSA-e i Muhamed Pekić, uposlenik ove agencije oslobađaju svih optužbi Tužilaštva BiH. Ovu presudu izrekao je sudija Branko Perić u ekspresnom roku, tačnije pola sata nakon okončanja završnih riječi Tužilaštva BiH i odbrane. Perić je prilikom obrazlaganja presude rekao da otkako postoji Sud BiH nije vršen ovakav pritisak na sud kao što je to bilo u ovom slučaju.

Na oslobađajuću presudu Oleg Čavka izjavio je žalbu.

Međutim, Apelaciono vijeća Suda BiH odbilo je kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH i potvrdilo oslobađajuću presudu Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), i Muhamedu Pekiću, službeniku ove agencije, koji su prije dva mjeseca u prvostepenom postupku oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja.

Fijasko dva puta „novih Čavkinih optužnica“:

Dana 14. 12. 2020. godine, Tužiteljstvo BiH, tužilac Oleg Čavka, podiglo je novu optužnicu protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). Optužnica je podignuta i protiv Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH i Muriza Druškića, uposlenika OSA-e.

-Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220 KZ-a BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, rečeno je za iz ove pravosudne institucije – saopćeno je tada iz Tužilaštva BiH.

Međutim, Sud BiH je 28. 12. 2020. godine odbio optužnicu Tužilaštva BiH protiv protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH, te Muriza Druškića, savjetnika direktora OSA-e, potvrđeno je iz Tužilaštva. Oni su optuženi u aferi “Sigurnosne provjere”, koja se odnosi na malverzacije u vezi s imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike.

Na ovakvu odluku Suda BiH tužilac Oleg Čavka izjavio je žalbu.

Vanpretresno vijeće Suda BiH odbilo je žalbu Tužilaštva BiH i potvrdilo prvostepeno rješenje sudije kojim je odbijena optužnica protiv Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića, zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

„Vanpretresno vijeće je u potpunosti prihvatilo argumentaciju iz prvostepenog rješenja, te u postupku po žalbi, još jednom propitujući navode Tužilaštva BiH, utvrdilo da je zaključak o nepostojanju osnovane sumnje u potpunosti ispravan, odnosno da optužnica ne ispunjava osnovni uslov za potvrđivanje. Vijeće je našlo kako iz dostavljenih dokaza u odnosu na osumnjičene Mehmedagića, Druškića i Cikotića nije utvrđena osnovana sumnja da su ostvarena bitna obilježja bića krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220 stav 1. KZ BiH“, navedeno je u saopćenju Suda.

Time je pala još jedna montirana optužnica Olega Čavke.

Fijasko nove-stare optužnice:

Dana 17. 02. 2021. godine, tužilac Oleg Čavka, podigao je ponovno novu-staru optužnicu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića. Radilo se o novoj optužnici u aferi “Sigurnosne provjere” koju je krajem prošle godine odbio potvrditi Sud BiH.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je nakon vraćanja predmeta u fazu istrage u predmetu protiv Mehmedagić Osmana, Cikotić Selme i Druškić Muriza, poduzelo dodatne istražne radnje, nakon čega je dana 17. veljače / februara, ponovo podiglo optužnicu protiv navedenih, te istu uputilo Sudu Bosne i Hercegovine“ – rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva.

Samo 15-ak dana kasnije, Sud Bosne i Hercegovine, ponovo je, drugi put, odbio optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, te Muriza Druškića, zbog navodne zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, a u vezi sa sigurnosnim provjerama.

Sud BiH je 2. marta 2021. godine, donio rješenje u predmetu S1 2 K 039169 21 Ko 2 Osman Mehmedagić i dr. kojim je odbijena izmijenjena optužnica Tužilaštva BiH od 17. februara 2021. godine, podignuta protiv osumnjičenih Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220 stav 1. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), sve u vezi sa članom 29. KZ BiH“ – naveli su iz Državnog suda.

Istodobno, Obavještajno – sigurnosna agencija BiH (OSA BiH) sada na čelu sa Osmanom Mehmedagićem, dokumentirat će više bliskih veza i kontakata tužioca Olega Čavke i najvećeg balkanskog narko bosa Nasera Keljmendija.

Državni tužilac Oleg Čavka održavao je stalne i prijateljske kontakte sa Naserom Keljmendijem, presuđenim narko bossom i osobom sa crne liste SAD-a, koji se vratio u BiH, nakon što je izdržao šestogodišnju kaznu na Kosovu. Čavkine  veze sa Keljmendijem zabilježene su još 2011. godine tokom operacije Obavještajno sigurnosne agencije BiH sa Almirom Džuvom na čelu. Tada su, naime, sigurnosne agencije BiH pratile Keljmendija i sarajevskog ugostitelja Enesa Ribića poznatog po nadimku Eno Rič, vlasnika kafane u centru Sarajeva u kojoj je stalno boravio državni tužilac Oleg Čavka. Upravo je Ribić bio Čavkin kurir koji je prenosio poruke narko bossu Naseru Keljmendiju, ali i drugim kriminalcima koje je “obrađivao” tužilac Čavka. Prvi zabilježeni relevantni razgovor vođen je 24. marta 2011. godine. U 9 sati i 35 minuta Ribića poziva državni tužilac Oleg Čavka.

Državni tužilac Oleg Čavka je, podsjećamo, uvijek zaduživao predmete protiv Nasera Keljmendija. U svojstvu kantonalnog tužioca Čavka je „istraživao“ na koji način je kosovski biznismen Naser Keljmendi stekao bh. državljanstvo. U septembru 2007. godine Čavka je, opet u svojstvu kantonalnog tužioca, ispitivao Keljmendija u vezi sa ubistvom sarajevskog kriminalca Ramiza Delalića Ćele. No, unatoč brojnim „istragama“, Keljmendi nikad nije optužen za bilo koje krivično djelo pred bh. pravosuđem.

Nakon što je unaprijeđen za državnog tužioca, Čavka je počeo istrage protiv klanova koji su bili u sukobu sa Naserom Keljmendijem, a ovaj narko boss mu postaje svjedok optužbi. 

Istodobno, državni tužilac Božo Mihajlović otvara istragu protiv Keljmendija zbog sumnje da je organizovao i platio ubistvo Ramiza Delalića Ćele. No, potom slijedi obrat. Državni tužilac Božo Mihajlović je suspendovan zbog optužbi da je zloupotrijebio položaj. Ključni svjedok protiv njega postaje tužilac – Oleg Čavka. Zbog suspenzije tužioca Mihajlovića, Gordana Tadić je sve njegove predmete presignirala drugim tužiocima. Predmet protiv Keljmendija preuzeo je tužilac – Oleg Čavka. Istraga protiv osumnjičenih u tom predmetu ubrzo je obustavljena. I Naser Keljmendi se u BiH vratio kao slobodni građanin.

No, tu nije kraj!

OSA BiH je izvijestila FUP o kriminalu Olega Čavke!

Tijekom 2018. godine, Federalna uprava policije (FUP) odbila je Tužilaštvu BiH proslijediti nova saznanja u vezi s ubistvom Ramiza Delalića Ćele. Ovakva odluka donesena je nakon što je vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić ovaj predmet dodijelila tužiocu Olegu Čavki koji je ranije u kontekstu korupcije dovođen u vezu baš s ovim predmetom.

Federalna uprava policije je u ponedjeljak (16. aprila 2018. godine) dostavila odgovor Tužilaštvu BiH u vezi s aktom koji je Tužilaštvo BiH uputilo FUP-u 5. aprila 2018. godine, a koji se odnosi na slučaj ubistva Ramiza Delalića Ćele.

FUP je u svom odgovoru naveo kako je od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH primio određena saznanja koja indiciraju nove činjenice u vezi s ubistvom Ramiza Delalića, a koje je 2007. godine u Sarajevu izvršila nepoznata osoba.

Kako se navodi u odgovoru, FUP nije poduzimao nikakve mjere u vezi s ovim saznanjima, isto kao što nije sačinio ni Plan rada u vezi s tim s obzirom na to da je već dugi niz godina u Tužilaštvu BiH otvorena istraga o ovom predmetu.

U odgovoru koji potpisuje tadašnji direktor FUP-a Dragan Lukač navodi se da je FUP došao do saznanja da je rješenjem vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić ovaj predmet izuzet od postupajućeg tužioca Dubravka Čampare i presigniran u zaduženje tužioca Olega Čavke.

 

S obzirom na to da je OSA BiH izvijestila FUP o činjenici i informaciji od 6. februara 2017. godine, koja je tada dostavljena v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, u kojoj su navedene činjenice ozbiljne kompromitiranosti i korumpiranosti u ovom predmetu tužioca Olega Čavke, u periodu od 2011. godine i narednom periodu, od prijavljenog Nasera Keljmendija, nepojmljivo je dodjeljivanje ovog predmeta upravo navedenom tužiocu te iz ovih razloga ‘nova saznanja’ dobivena od OSA-e ne mogu biti proslijeđena Tužilaštvu BiH”, naveo je Lukač.

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI