fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Tužilaštvo BiH borilo se za Mujanovića: “Nije bilo dovoljne političke volje od strane Srbije”

Autor:

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u tri navrata upućivalo je zahtjev pravosuđu Srbije da BiH izruči bh. državljanina Huseina Mujanovića, bivšeg borca Armije RBiH, kojeg je Viši sud u Beogradu prekjučer osudio na deset godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina u Sarajevu. Sa svim je, prema informacijama „Avaza“, bio upoznat i glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serge Brammertz.

Bramerca je u pravnu bitku, kako saznajemo, po ovome pitanju bila uključila Gordana Tadić, glavna državna tužiteljica, koja je predvodila pravnu bitku za borca Armije RBiH. Tužilaštvo i Tadić maksimalno su ulagali napore kako bi se Mujanoviću sudilo u BiH i na taj način osiguralo fer suđenje.

Međutim, očito zbog nepostojanja političke volje Srbije, ovi zahtjevi su odbijeni. Čak je Tužilaštvo nudilo dodatne dokaze da je istraga otvorena u BiH, s izjavama svih svjedoka koji su dali iskaze.

Sabina Mehić, tadašnja advokatica Mujanovića, koja ga je početku zastupala u ovom postupku, a u cilju da se on izruči BiH, potvrdila nam je ove informacije. Ona nam je pojasnila da je tužilac Vladimir Simović poslao sve dokaze u Beograd te kasnije i dodatnu dokumentaciju.

– Tužiocu je bilo u interesu da vodi postupak u BiH. Sve što je imao i što je traženo, on je poslao. No, odgovor je bio da je to sve nerelevantno. Veliki je napor bio uložen da se Mujanović izruči našoj državi – kaže Mehić.

Mujanovićeva supruga Mirsada kaže nam da je i samo hapšenje bilo nezakonito.

– Tek kada su ga uhapsili, počeli su istragu. Pa ovo su bili plaćeni svjedoci. Sve je bilo namješteno. Svjedoci ga nikada ranije nisu ni spominjali. Od početka sve je bilo namješteno i svi su šutjeli – kaže Mirsada Mujanović.

Mirsada Mujanović nam je rekla da Huseina nisu imali priliku ni vidjeti nakon presude.

– Odmah su ga odveli. Nas su stavili u salu gdje se sudi “zemunskom klanu”. Nismo ga mogli ni vidjeti, bio je izoliran sa svih strana, u staklima, kao da je zvijer. Pa u bolnicu su ga vodili s okovima na nogama – kaže Mujanović.

Autor:
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});