fbpx

Tužilaštvo u Tuzli za Dnevno o slučaju smrti djevojčice Maide Džafić: „Izdata naredba timu vještaka za vještačenje uzroka smrti maloljetnice“!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

U Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona je 24. avgusta 2020. održan sastanak sa ocem preminule djevojčice Maide Džafić, Miralemom Džafić, tokom kojeg je dao i svoj iskaz tužiocima. Također, oštećenom je prezentirano da je po nalogu glavnog tužioca formiran istražni tim tužilaca i istražitelja koji su zaduženi za provođenje istrage, te je također prezentiran i plan provedbe istražnih radnji

Radi se o medijski eksponiranom slučaju u kojemu je otac preminule Maide Džafić, Miralem Džafić optužio doktore UKC Tuzla, da su svojim javašlukom usmrtili djevojčicu Maidu Džafić, o kojem slučaju smo pisali.

Portal Dnevno je poslao novinarski upit prema Tužilaštvu Tuzlanskog kantona: „Da li je Tužilaštvo TK-a otvorilo istragu u navedenom predmetu, te da li je sa UKC-a Tuzla izuzeta određena dokumentacija, te obavljena potrebna vještačenja, te u konačnici što je Tužilaštvo TK-a poduzelo povodom toga slučaja, odnosno koja je tužilačka odluka u navedenom predmetu“?

Iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla odgovaraju nam:

 „Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u predmetu vezanom za maloljetnicu iz Gračanice koja je preminula u avgustu 2020. godine  formiralo istražni tim tužilaca i istražitelja Sektora kriminalističke policije MUP-a TK. Uz druge obavljene istražne radnje po naredbi nadležnog suda su pripadnici MUP-a TK  izuzeli obimnu materijalnu (medicinsku)  dokumentacija iz UKC-a Tuzla, kao i iz Doma zdravlja u Gračanici a vezanu za liječenje i smrt maloljetnice. Postupajući tužioci su nakon prikupljanja potrebne materijalne dokumentacije izdali  naredbu za vještačenje uzroka smrti maloljetnice  timu vještaka medicinske struke u kojem su dva vještaka sudske medicine i jedan vještak specijalista-infektolog. 

Vještačenje je u toku i u skorije vrijeme bi  objedinjeni  nalaz i mišljenje vještaka trebao biti dostavljen Tužilaštvu. Nakon analize vještačenja će se utvrditi da li je potrebno obaviti još neke dodatne istražne radnje. Dakle, radi se o predmetu u kojem istražni tim intenzivno obavlja sve potrebne mjere i radnje, nakon čega će biti donesena tužilačka odluka u predmetu“ – navode iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona za portal Dnevno.

Ljekari na UKC Tuzla javašlukom usmrtili djevojčicu Maidu Džafić. Slučaj istražuje i Tužilaštvo TK!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI