fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Tužiteljstvo BiH otvorilo istragu protiv Dalide Burzić, zbog predmeta „Memić“, Milan Tegeltija naložio obustavu!

Autor: Josip Šimić-Đinđić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Dana 18.09.2019. godine, Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, se sastala sa članovima porodice Memić, kao i sa njihovim pravnim zastupnikom advokatom Ifetom Feragetom iz Sarajeva.

Na sastanku su tada članovi porodice informisani da je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv određenih osoba zbog krivičnog djela organiziranog kriminala, te da se rad na ovom predmetu nastavlja. Tužiteljski tim će nastaviti intenzivne istražne aktivnosti u narednom periodu – priopćeno je tada iz Tužiteljstva BiH.

Dana 14.10.2019. godine, Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, zajedno s tužiocima i saradnicima iz tužiteljskog tima koji radi na predmetu “Memić”, sastala se ponovno s Murizom i Arijanom Memić, kao i pravnim zastupnikom porodice Ifetom Feragetom. Kako je priopćeno, na sastanku su članovi porodice informirani da Tužiteljstvo BiH intenzivno radi na predmetu i da se razmatra mogućnost proširenja istrage.

Zbog interesa istrage, više detalja u ovom trenutku ne možemo saopćiti javnosti Tužiteljski tim će nastaviti intenzivne istražne aktivnosti u narednom periodu – naveli su tada iz Tužiteljstva BiH.

Nedavno, ispred Kantonalnog suda u Sarajevu, Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, iznio je jedan vrlo zanimljiv detalj, da „ima informacije, da iz VSTV-a BiH utiču na Tužiteljstvo BiH, da se istraga zatvori“. Nitko tada od prisutnih medija i novinara Muriza Memića nije upitao, o kome se radi?!

Nakon dva puta oslobađajuće presude u predmetu „Dženan Memić“, postalo je evidentno i očigledno, da je izvršeno namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju ubojstva Dženana Memića, s ciljem neotkrivanja pravih ubojica Dženana Memića, pri čemu su u toj namjeri prikrivanja pravih ubojica Dženana Memića, lažno optužene dvije osobe Ljubo i Bekrija Seferović, a koji sa kritičnim događajem nisu uopće povezane, što je presudom Kantonalnog suda u Sarajevu dva puta i utvrđeno. Nema sumnje, da glavna odgovornost za ovakvo stanje leži i na VSTV-u BiH, koji od samoga početka nije preduzeo odgovarajuće korake i poteze s ciljem eliminiranja onih koji su, da tako kažem ukaljali ugled bh. pravosuđa.

No, vratimo se drugom sastanku, kojeg je Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, održala sa članovima porodice Memić i pravnim zastupnikom Ifetom Feragetom. Kako je saopćeno, na drugom sastanku od 14.10.2019.g., članovi su porodice tada informirani da Tužiteljstvo BiH intenzivno radi na predmetu i da se razmatra mogućnost proširenja istrage.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine održalo je obećanje: istraga je proširena protiv Dalide Burzić, nekadašnje Glavne kantonalne tužiteljice Kantona Sarajevo, danas sutkinje Suda Bosne i Hercegovine, a u vezi kriminala u predmetu „Dženan Memić“!

Nakon što je donijeta formalna Naredba o provođenju istrage protiv Dalide Burzić, kako saznajemo, Burzićeva je tada odmah otišla do Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, gromovitim glasom, tako jako, tako glasno, rekla slijedeće: „Je*at ću Vam majku svima. Zovi dolje da obustave, inače ću sve reći za predmet Alešević“ (op.a. afera Potkivanje).

Nakon „vizite“ Dalide Burzić, Milanu Tegeltiji, a kako bi Burzićeva držala jezik za zubima o aferi „Potkivanje“, (op.a, Nermin Alešević), i aferi koja je potresla VSTV BiH, Milan Tegeltija je odmah pozvao Glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH, Gordanu Tadić, na sastanak. I gle čuda?! Formalno donijeta Naredba o provođenju istrage iz tužiteljskog spisa Tužiteljstva BiH se od strane postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, Ćazima Hasanspahića, fizički uništava, ali je ostala u CMS-u.

U međuvremenu, Glavna tužiteljica Gordana Tadić još nije zauzela konačni stav zajedno sa tužilačkim timom Tužiteljstva BIH u predmetu „Memić“, da li će nastaviti istraživati Dalidu Burzić, ili će se pak oduprijeti uticaju Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a BiH, te tražiti suspenziju Dalide Burzić.

U međuvremenu, Muriz Memić poručuje, da „vjeruje Gordani Tadić“!

U vezi afere „Potkivanje“ mediji su ranije objavili da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija umiješan u koruptivne radnje – afera „Potkivanje“, na način, da je trgovao krivičnim istragama. Konkretno, da je za predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju, inspektor SIPA-e iz Banjaluke Marko Pandža preuzeo 2.000 KM, da ubrza istragu za biznismena Nermina Aleševića iz Velike Kladuše koji je suvlasnik kompanije u krugu Agrokomerca, a koji se požalio na nefunkcioniranje rada Tužilaštva KS, na čijem se čelu tada nalazila Dalida Burzić. Mediji su objavili video razgovora inspektora SIPA-e Marka Pandže i biznismena Nermina Aleševića, te predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije sa Aleševićem, u kojima Tegeltija navodi da će završiti predmet u Tužiteljstvu KS.

Napomena: Cjelokupni tekst Naredbe o provođenju istrage poznat je redakciji!

Autor: Josip Šimić-Đinđić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});