fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Tužiteljstvo BiH traži veću kaznu za Zupca

Autor: Oslobođenje

SARAJEVO - Završena je sjednica Apelacionog vijeća Suda BiH po žalbama Gorana Zubca, njegov odvjetnik Dragiše Jokića i tužiteljstva BiH.

Apelaciono vijeće na čelu sa Tihimirom Lukesom odluku će donijeti u zakonskom roku i to u pisanim opravcima a Tužiteljstvo BiH zatražilo je preinačenje veću kaznu za Zubca zbog nesavjesnog rada u službi, a za što je prvostepenom presudom dobio godinu zatvorske kazne uvjetno na dvije godine, javlja Patria.

Jokić i Zubac zatražili su ukidanje prvostepene presude zbog “kršenja prava i obaveza kao i zbog netočno utvrđenih činjenica u toku zasjedanja prvostepenog suda”.

Oni su zatražili i novo suđenje pred Apelecionim vijećem.

Inače, Jokić je, obraćajući se sudu, u više navrta je kazao da je suđenje Zubcu ispolitizirano a da je čak i Miroslav Marković, postupajući tužilac, pao pod utjecaj takvih priča.

– Molim sud da zanemari sve što se dešavalo van sudnice jer evo vidite sada i za ova događanja u Potočarima žele da optuže mog branjenika.

Tužiteljstvo izlazi u javnost s pričama o nekim novim krivičnim prijavama – kazao je Jokić.

Tužitelj Marković je istakao da to nije tako što potvrđuje i dio odluke Usravnog suda BiH u kojem stoji da apelant odnosno Goran Zubac nije predmet bilo kakve odmazde.

“Mi ovdje časni sude imamo presedan da je optuženi podnio krivičnu prijavu protiv postupajućeg tužitelja što je u civiliziranom svijetu potpuna nepoznanica, istakao je Marković, dodajući da Zubac ni nakon nemilih događanja od 7. veljače kada su gorile najvažnije institucije države nije pokazao žaljenje, pa čak ni zbog povrijeđena 82 policajca.

Apelaciono vijeće Suda BiH odluku će donijeta u roku od 15 do 30 dana.

Inače, u toku suđenja sudac Tihomir Lukes morao je opominjati Zubca da ustane kada se obraća Sudu.

Autor: Oslobođenje
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});