fbpx

TUZLANSKI KANTON: Novinari i dalje nisu prioritet za cijepljenje

Autor: dnevno.ba

Novinari u Tuzlanskom kantonu još uvijek nisu uvršteni u prioritetne skupine za cijepljenje protiv koronavirusa, iako su se u više navrata obraćali kantonalnim vlastima.

“Na razgovoru sa premijerom Kadrijom Hodžićem rečeno je da će se uložiti dodatni napori da se zajedno sa policajcima, vatrogascima i ostalim javnim službama vakcinišu medijski djelatnici bez obzira na vlasničku strukturu medija i da li je riječ o dopsinicima ili medijima sa sjedištem u nekoj od općina ili gradova TK i u tom smislu naša obaveza je bila da dostavimo spiskove zainteresiranih. Tu je priča i zaustavljena. Mi smo sve što je bilo do nas uradili, ali ništa od dalje priče se nije desilo”, izjavila je Albina Vicković, direktorica Službe marketinga i promocije RTV Slon Tuzla.

Novinari su od samog početka pandemije među profesionalcima koji su zbog prirode posla među najizloženijim zarazi, a zbog nemogućnosti vakcinacije u TK, mnogi medijski djelatnici iz ovog kantona vakcinisali su se u susjednoj Srbiji, odnosno u Novom Pazaru i drugim gradovima.

“Znatno prije kontakta s Novim Pazarom vakcinaciju naših kolegica i kolega pokušali smo riješiti u okviru našeg zdravstvenog sistema. Naši radnici od početka pandemije su na “prvim linijama” skupa s medicinskim radnicima. Smatrali smo da trebamo biti i dalje u toj ulozi, samo sada zaštićeni vakcinama. Napravili smo anketu, utvrdili ko od zaposlenih želi biti vakcinisan i dostavili Zavodu za javno zdravstvo TK. Po istom modelu u ZDK kolege su uvrštene u prioritetne skupine i vakcinisane. Tako je bilo u Brčkom i drugdje. Umjesto vakcinacije, u ZZJZ TK su izgubili naš spisak. Ministar Božo Jurić se iz petnih žila trudio odbaciti mogućnost našeg uvrštavanja u prioritete jer taj spisak prema njegovim riječima određuje Federalno ministarstvo zdravstva”, kaže doskorašnji direktor javnog servisa RTVTK Kasim Softić.

 

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI