fbpx

U Bejrutu počeli prosvjedi zbog eksplozije, došlo do sukoba s vojskom

Autor: dnevno.ba

Prosvjednici su se tijekom jučerašnjih antivladinih demonstracija sukobili s libanonskim snagama sigurnosti.

Vojnici su na desetine prosvjednika koji su se okupili ispred parlamenta bacili suzavac.

Demonstranti su prosvjedovali zbog razorne eksplozije koja se u utorak dogodila u bejrutskoj luci, a za koju lokalni dužnosnici kažu da je nastala zbog 2750 tona godinama nesigurno pohranjenog amonijevog nitrata, piše BBC.

Mnogi u Libanonu smatraju kako je do eksplozije došlo zbog nemara i korupcije vlade, piše Index.

U eksploziji su uništene čitave gradske četvrti. Poginulo je najmanje 145 osoba, na desetke ih je nestalo, a oko 5000 građana je ozlijeđeno. Bez domova je ostalo 250.000 stanovnika.

Libanonske vlasti pritvorile su 16 osoba u istrazi eksplozije u bejrutskim lučkim skladištima, javila je u četvrtak državna novinska agencija NNA, a pravosudni izvor i lokalni mediji navode da je među pritvorenima i glavni direktor luke.

NNA nije imenovala pojedince, već je citirala suca Fadija Akikija, predstavnika vlade na vojnom sudu, kako kaže da su vlasti do sada ispitivale više od 18 lučkih i carinskih službenika i ostalih koji su bili uključeni u radove na održavanju skladišta.

“Šesnaest osoba privedeno je u pritvor kao dio istrage”, citirala je Akakija NNA. Rekao je da se istraga nastavlja, prenosi Reuters.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI