fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

U DF-U NIKAD ČULI ZA DAYTON Donlagić: Konstitutivnost naroda je odbačena

Autor: Fena

Državni zastupnik i član Međuresorne radne grupe Parlamenta BiH za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH Dženan Đonlagić reagirao je danas na tvrdnje Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća HNS -a, koji je rekao da su navodno “domaći politički čimbenici, posebno u Sarajevu , sve su uvjereniji da je došlo vrijeme za promjenu Izbornog zakona koji će omogućiti legitimnu zastupljenost svih konstitutivnih naroda. “

– Do sada su samo gospodin Radončić i gospodin Konaković, koji nemaju nikakav politički kapacitet u državnom parlamentu, pokazali spremnost za usvajanje HNS -ovih anticivilizacijskih prijedloga za izmjenu Izbornog zakona BiH – napominje Đonlagić, uvjeren da je koncept građansko društvo i poštivanje jednake vrijednosti glasova svakog građanina da porazi one koji se zalažu za učvršćivanje etničkog uređenja države.

Istodobno, navodi kako sve probosanske i građanske stranke nisu spremne prihvatiti HNS-ove, kako tvrdi Đonlagić, anticivilizacijske prijedloge, te da sve one imaju svoje prijedloge, “one koji eliminiraju svaku diskriminaciju na temelju etničke pripadnosti” i “mjesto stanovanja. ”

– Dakle, Ljubićev optimizam u pogledu prihvaćanja etničke podjele BiH kroz formiranje etničkih izbornih jedinica i kroz tzv. legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, ne temelji se ni na čemu osim u nadama Ljubića i HNS -a da će ključni politički čimbenici na probosanskoj sceni prihvatiti izdaju države kao rješenje – navodi Đonlagić.

Ujedno podsjeća Ljubića i HNS da je načelo tzv legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, kao i sama konstitutivnost odbačena posljednjom Rezolucijom Parlamenta EU o BiH, te isključena iz Deklaracije sa summita NATO -a.

Đonlagić smatra da je to posljedica činjenice da je Europski sud za ljudska prava u nekoliko presuda utvrdio da je došlo vrijeme za odbacivanje ovog etničkog koncepta, te da je sve to navedeno u stavu njemačke Vlade koja je pozvala sve aktere u BiH ne poduzimaju korake koji bi mogli dovesti do još većih etničkih podjela u izbornom sustavu BiH.

– Jasno je da te etničke podjele Ljubić i tzv HNS, uz potporu službenog Zagreba, to želi, no stvarnost međunarodnih presuda potpuno je drugačija. Stoga HNS nema nikakvih argumenata koji im mogu biti korisni i koji im mogu pomoći u stvaranju rješenja koja mogu dovesti do raspada BiH – kaže Đonlagić, priopćeno je iz DF -a.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});