fbpx

U FUP-u zaposleno 88 osoba, pogodite koliko njih nije bošnjačke nacionalnosti

Autor: Dnevno.ba

Na nedavnom javnom natječaju Federalne uprave policije, u kojoj je i inače narušen nacionalni sastav zaposlenih, na pozicije policajaca i mladih inspektora primljeno je 88 kandidata od kojih njih tek 7 nije bošnjačke nacionalnosti.

Postoje osnovane sumnje da su osobe na čelu FUP-a Ensad Korman i Zoran Čegar, Komisija za prijem i Policijski odbor za žalbe, prekršili zakon jer se pri odabiru kandidata nije pridržavalo popisa stanovništva iz 1991. godine prema kojem se i danas određuje nacionalna kvota zaposlenih u FUP-u.

Zdenko Kovač, član Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH, nije htio davati izjave za Dnevnik.ba rekavši kako je “za izjave u medijima nadležan isključivo predsjednik odbora Mirko Miličević”.

Podsjetimo, već više od dvije godine Vlada Federacije BiH nije imenovala direktora Federalne uprave policije.

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH, na čijem je čelu Mirko Milićević, ranije je dostavio listu s predloženim kandidatima od kojih je najviše glasova imao Zoran Galić, aktualni direktor Granične policije BiH, kojeg je predložio HDZ BiH.

Međutim, Galić nije dobio podršku drugih ministara u Vladi FBiH, osim onih HDZ-ovih. Ensad Korman trenutno obnaša dužnost v.d. direktora FUP-a.

Aljoša Čampara, federalni ministar unutarnjih poslova, ranije je prijavio neregularnosti ovog natječaja Tužiteljstvu BiH, Tužiteljstvu Županije Sarajevo i Nezavisnom odboru Parlamenta FBiH.

Čamparine pritužbe nisu se odnosile na nacionalni sastav primljenih kandidata. Nakon što je objavljena odluka o prijemu 88 uspješnih kandidata, uslijedile su žalbe iz razloga jer su neki odbijeni zbog starosti, odnosno u trenutku zasnivanja radnog odnosa 2022. godine nakon obuke bi imali 35 ili više godina.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI