fbpx

U GRUDAMA prva specijalna izložba tornjaka i njemačkih ovčara

Autor: Dnevno.ba

Kinološka udruga Grude organizira u nedjelju, 14. studenoga, prvu specijalnu izložbu tornjaka i njemačkih ovčara koja će biti održana na Carinskom terminalu Grude u dvorani Biberon s početkom u 14 sati, prenosi Fena.

Predsjednik Kinološke udruge Grude Marko Grubišić kazao je kako će to biti prva specijalna izložba ovoga tipa u Grudama te da se očekuju oko sedamdeset izlagača iz Bosne i Hercegovine i susjednih država.

– Očekujemo oko sedamdeset izlagača, većinom iz Bosne i Hercegovine, ali i iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Tornjak je naša autohtona pasmina i većina izlagača tih pasa dolazi iz BiH, a o njemačkim ovčarima ne treba se nešto posebno govoriti jer je to najpoznatija i najrasprostranjenija pasmina u svijetu. Ovu izložbu organizirali smo kako bi ljudi vidjeli prave tornjake i njemačke ovčare jer ih u posljednje vrijeme ima sve manje – rekao je Grubišić.

Kao i na sve ostale segmente života koronavirus utječe i na rad Kinološke udruge Grude.

– U zadnje dvije godine, zbog koronavirusa je otkazan veliki broj izložbi diljem Bosne i Hercegovine. Mi smo također prošle godine otkazali jednu izložbu jer izlagači nisu mogli doći, a i na ovoj izložbi bi broj pasa sigurno bio veći da se situacija u Hrvatskoj nije pogoršala. No, zadovoljan sam odzivom izlagača s obzirom na situaciju – kazao je Grubišić.

Jedan od ciljeva izložbe je i taj da se promijeni pogrešna slika o ovim pasminama pasa u javnosti, jer je postalo uvriježeno mišljenje da što je pas veći to je agresivniji.

Grubišić je istaknuo kako agresivnost psa ne određuje njegova veličina nego njegov odgoj.

– Tu predodžbu pokušavamo promijeniti ovom izložbom. Tornjaci su pastirski psi koji služe za čuvanje stoke i ovaca, baš kao i njemački ovčari. Oni su obrambeno nastrojeni prema stadu i nisu agresivni prema vlasnicima. Njemački ovčari su radna pasmina koju čak koriste i policijske snage za razne svrhe. To su vrste pasa s kojima se treba raditi i koje vlasnici ne smiju zapostavljati. Ako se pravilno postupa s njima ove dvije pasmine neće pokazati agresivnost prema ljudima i drugim psima – kazao je Grubišić.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI