fbpx

U Kantonu Sarajevo devet novozaraženih koronavirusom, nema preminulih

Autor: Dnevno.ba

Trenutno su u KS hospitalizirana 42 pacijenta - na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo 24, a u Općoj bolnici 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' 18. Nema pacijenata na respiratoru, a kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koristi jedna hospitalizirana osoba, koja se liječi u Općoj bolnici.

U Kantonu Sarajevo u posljednja 24 sata na virus korona pozitivno je devet osoba, od testiranih 424. Od Covid-infekcije oporavilo se 18 osoba i nije bilo preminulih.

Od spomenutog broja novozaraženih, šest osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama. Zbog toga su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno su u KS hospitalizirana 42 pacijenta – na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo 24, a u Općoj bolnici ‘Prim.dr. Abdulah Nakaš’ 18. Nema pacijenata na respiratoru, a kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koristi jedna hospitalizirana osoba, koja se liječi u Općoj bolnici.

Za 24 sata sa liječenja je otpuštena jedna osoba. Kanton Sarajevo danas bilježi 193 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 926 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo je evidentirana ukupno 52.591 osoba zaražena virusom korona i 51.115 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 14.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 38 pacijenata, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u Opću bolnicu. Na Drive-in punktu na Vrbanji uzeta su 53 PCR uzorka.

Ukupno je, proteklog dana na drive-in punktu i u covid-ambulantama, izvršeno 218 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 167 poziva, a obavljeno je i 116 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u covid-ambulantama.

– I jučer je u Olimpijskoj dvorani ‘Juan Antonio Samaranch’ nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba te je tom prilikom aplicirano 1.657 doza. Kako je najavljeno, ista aktivnost bit će nastavljena i danas. Jučer je započelo vakcinisanje zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova KS, a bit će nastavljeno danas i sutra i to vakcinama koje je MUP KS osigurao uz pomoć Ministarstva sigurnosti BiH – navodi Služba za protokol i press KS.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima za saradnju, mole da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI