fbpx

U Kongres stigao prijedlog rezolucije o priznanju nezavisnosti Nagorno Karabaha

Autor: dnevno.ba

Nakon što je 19. listopada u američki Kongres dostavljen prijedlog rezolucije zastupnice Demokratske stranke Tulsi Gabbard o izbacivanju Turske iz NATO saveza zbog njene agresivne politike po pitanju rata u Nagorno Karabahu (vidi poveznicu ispod teksta), u to najviše zakonodavno tijelo SAD-a stigao je i novi prijedlog rezolucije, kojom se od SAD-a traži priznanje nezavisnosti „Republike Nagorno Karabah“

Taj je prijedlog u Zastupnički dom Kongresa uputila zastupnica demokratske stranke Grace Napolitano, o čemu je izvijestila na svom twitteru. Službeno priznanje Nagorno Karabaha od strane SAD-a ona je nazvala „putom slobode“.

Podsjećamo: vlada u Armeniji već je ranije izjavila kako će, u slučaju da Azerbajdžan nastavi sukob u Nagorno Karabahu rješavati vojnim putom ona odustati od daljnjih pregovora po tom pitanju i službeno priznati nezavisnost te odmetnute azerbajdžanske regije, nastanjene velikim dijelom armenskim stanovništvom.

S druge strane Baku je otprije kazao kako će raskinuti sve diplomatske odnose sa zemljama koje bi priznale nezavisnost Nagorno Karabaha.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI