fbpx

U minskom polju kod Zavidovića poginula dvojica lovaca

Autor: Dnevno.ba

U mjestu Lukići kod Zavidovića u BiH rano jutros od eksplozivne naprave poginula su dva lovca, potvrđeno je za Klix.ba.

Nesreća se dogodila oko 7 sati, kada su lovci najvjerojatnije ušli u minsko polje u mjestu Lukići kod Zavidovića, a prilikom eksplozije poginule su dvije osobe.

Pirotehničari iz minskog polja izvukli tijela dvojice lovaca

Iz Federalne uprave civilne zaštite priopćili su da je do eksplozije mine došlo u 6:40. Lovci su aktivirali minu PROM, koja se nalazila u minski obilježenoj površini.

“Odmah je pokrenuta operacija spašavanja unesrećenih u koju su upućeni pirotehničari FUCZ (Federalne uprave civilne zaštite) iz Žepča i Tuzle.

Unesrećeni je lociran oko 70 metara u dubini minski rizične površine,  a kako su postojale indicije da je još jedan lovac ušao u minsko polje, pretragom terena, na 30 metara od mjesta eksplozije na kome je nađeno prvo tijelo, uočena je i druga žrtva iste mine, također lovac.

Po instrukciji dežurnog tužioca tijela su, u prisustvu pripadnika PU Zavidovići, izvučena na sigurno, nakon čega su na lice mjesta izašli patolog i tužilac koji rukovodi uviđajem”, priopćili su iz FUCZ-a.

“Na izrazito zahtjevnom strmom terenu obraslom gustom vegetacijom operacija izvlačenja tijela nastradalih lovaca iz minskog polja trajala je gotovo dva sata. U izvlačenju unesrećenih su, pored pirotehničara FUCZ-a, sudjelovali policajci PU Zavidovići i osoblje Doma zdravlja Zavidovići”, navodi se u priopćenju.

Kako piše Klix, PROM 1P je najopasnija protupješadijska mina, koja ubija gelerima i snagom eksplozije u krugu do 30 metara, a nerijetko i na većoj udaljenosti.

Od mina poginulo 619 osoba

BiH je i četvrt stoljeća nakon rata zemlja u kojoj je velik dio površine opasan zbog velikog broja identificiranih, ali i neobilježenih minskih polja.

Prema podacima državnog Centra za uklanjanje mina (MAC), od 145 općina, koliko ih je u BiH, u njih čak 118 postoje minska polja iz posljednjeg rata.

Procjena je kako na nešto manje od tisuću četvornih kilometara odnosno nešto ispod dva posto ukupne površine BiH i danas vreba više od 75 tisuća minsko-eksplozivnih sredstava.

Nakon rata u minskim poljima u BiH je s dvojicom lovaca poginulih u nedjelju smrtno stradalo ukupno 619 osoba, a više od tisuću ih je ozlijeđeno. Radeći na projektima razminiranja poginula su i 53 pirotehničara.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI