fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

U Mostaru je već započeo “rat” za “brojačke odbore”

Autor: dnevno.ba

Dok se predizborna kampanja zahuktala širom Bosne i Hercegovine pripreme za mostarske izbore također traju punom parom. Ovih dana, u tijeku je procedura s popunjavanjem više od 150 biračkih odbora na području Grada Mostara. Ždrijebanja za pozicije u biračkim odborima održano je prošlog tjedna, a politički subjekti imaju rok do srijede u 16h da predaju prijedloge članova biračkih odbora.

Međutim, odmah nakon ždrijebanja zbog dobro poznate situacije s fiktivnim kandidatima, kao i zbog trgovine mjestima u biračkim odborima već sada se može reći da prijeti opasnost od ugrožavanja regularnosti izbornog procesa.
Naime, potpuno je evidentno da su neki politički subjekti prijavili ‘fiktivne’ kandidatske liste kako bi zagospodarili mjestima u biračkim odborima.

U mostarskim političkim krugovima, ovih dana traje prava pomama za takozvanom ‘razmjenom’ mjesta u biračkim odborima. Kruže informacije da će pojedini politički subjekti zbog manipulacija ovim procesom prijaviti i 10 puta više stranačkih članova nego drugi koji se ne bave takvim inženjeringom.

Zbog toga prijeti opasnost da mnoga biračka mjesta na kraju postanu jednostranačka. Tome dovoljno svjedoče i jučerašnji naš tekst u kojem smo pisali o sukobu unutar Prve stranke, upravo zbog toga jer su u lokalnoj mostarskoj organizaciji prepoznali nečasne namjere određenih pojedinaca.
Podsjetimo, nedavna posjeta zamjenika pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Matthewa Palmera Mostaru, kako da bi dao podršku održavanju transparentnih i poštenih izbora u ovom gradu, aktualizirala je ovu boljku političkog sustava u Bosni i Hercegovini – potencijalnu prodaju i razmjenu mjesta u biračkim odborima, da bi stranke protuzakonito imale više članova nego što Izborni zakon nalaže.

Ta je praksa odavno poznata, a aktivisti i promatrači će morati dobro otvoriti oči – da izbornim procesom, odnosno voljom birača – nitko ne bi mogao manipulirati.
O manipulaciji s biračkim odborima nakon sastanka s Palmerom tada je progovorio i predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar Arman Zalihić.  Pozvao je tada nadležne da preispitaju motivaciju stranaka koje u Mostaru nemaju predstavnike ni ogranke a sudjeluju u izborima.
– Treba obratiti pažnju na to da se u Mostaru prijavilo 50 političkih subjekata na izbore, a od toga 80 posto uopće nema ogranak u Mostaru, što znači da je njihov motiv da netko ispred tih stranaka postavlja svoje ljude u biračke odbore. Nije normalno da se politička stranka koja u svom imenu ima Maglaj i Čapljinu prijavljuje na izbore u Mostaru – poručio je tada Zalihić.

Nakon toga, Mathew Palmer je poručio da je jako važno da izbori mostarski izbori budu u skladu s najvišim demokratskim standardima.
– Da budu i fer i korektni te da građani imaju povjerenje, odnosno da izbori preslikaju istinsku volju naroda. Također, važno je i da građani izađu na izbore i glasuju,te poručio svima, a pogotovo mladim  ljudima da je od velike važnosti i njihov izlazak na izbore u prosincu –  rekao je Palmer.
Najavio je i da će međunarodna zajednica i nakon izbora pomno pratiti dešavanja u gradu Mostaru.
– SAD, EU i OSCE rade na podršci civilnom društvu, želeći da sva biračka mjesta budu stopostotno pokrivena posmatračima. Naša misija ovdje ne završava s danom izbora. Ovdje ćemo biti i kasnije. Novim vlastima ćemo pomoći da uspostave upravu i građanima pruže najbolju uslugu. Uvjeren sam da će izbori u prosincu biti transparentni, korektni i da će odraziti stvarnu volju građana Mostara – dodao je tada Palmer.
Izjavama na Palmerovom tonu kasnije se pridružio i ambasador Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Johann Sattler koji je najavio kako će međunarodna zajednica osigurati nadzor lokalnih izbora u Mostaru kako bi se izbjegla mogućnost prevara te izrazio zadovoljstvo što po istraživanju većina mladih želi glasati.
– Uvjeravam vas da ostajemo prisutni sa značajnim brojem promatrača koji će biti angažirani na terenu 20. prosinca, kada se održavaju izbori u Mostaru, kako bi osigurali regularnost izbornog procesa – rekao je Sattler.
Malverzacije s prodajom ili razmjenom mjesta u biračkim odborima otkrivene su prvi put na lokalnim izborima 2004. Takve manipulacije, iako javna tajna, teško su dokazive. Neslužbena javna tajna je kako se mjesta u biračkim odborima čak i kupuju ili prodaju. Ovisno o veličini biračkog mjesta, pozicija u odboru plaća se od 500 do 2000 KM.
Sve ove najave i apeli najvećih američkih i europskih autoriteta, poput Palmera i Sattlera, očigledno nisu bili dovoljan povod da određeni politički subjekti odustanu od upornih pokušaja da manipuliraju izbornim procesom u Mostaru.

Kako sada stoje stvari, ukoliko nadležni organi ne zaustave izborne manipulacije u Mostaru, već sada se može reći da će mostarski izborni proces biti duboko kompromitiran što će dovesti do ponovne sumnje u regularnost izbora

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});