fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Drago Marković - HSP

U najavi novi skandal na KCUS-u. Sebija odbija verificirati aparate, pravi alibi za malina respiratore!?

Autor: Dnevno.ba

Brojni liječnici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu posljednjih tjedana su u strahu i pod ogromnim pritiskom radi osnove svog posla – pregleda, dijagnostike i izdavanja nalaza.

Razlog tome je pokušaj stvaranja vještačkog alibija i pravne sigurnosti za menedžment KCUS-a na čelu sa Sebijom Izetbegović.

Krenimo redom.

Raport je prije nekoliko dana dobio uznemirujuće pismo liječnika s KCUS-a u kojem upozoravaju da veći dio medicinske opreme na Kardiovaskularnoj kirurgiji nije zakonski verificiran niti će, kako su naveli, biti.

Zakonska verifikacije aparature je posebno važna, s obzirom na to da se radi o osjetljivoj opremi koja se koristi za mjerenje vena, kapilara i drugih krvnih sudova koji imaju milimetarske promjere. A, koliko je verifikacija važna pokazalo se i nedavno u tragičnoj slučaju smrti djevojčice Džene Gadžun.

Prema informacijama, liječnici su upozorili menedžment da ističe verifikacija aparata te su zamolili da se ona izvrši, kako bi bili sigurni da nalaz i dijagnoze koje rade pacijentima budu i precizni i točni.

Međutim, menedžment KCUS-a je to odbio. Prema informacijama, liječnicima se obratila Muvedeta Čedić-Butmir, kućna prijateljica Sebije Izetbegović koja je dio menedžmenta i šefica Nemedicinskih disciplina. Ona je kazala da nastave raditi kao do sada i da verifikacije neće biti.

Direktorici Izetbegović pisali su i iz Tehničke službe KCUS-a te slali urgencije upozoravajući na neverificirane uređaje, ali dobili su odbijenice.

Nakon toga su se liječnici bunili shvatćajući da bi i oni sutra mogli biti odgovorni u slučaju neke greške ili tragedije.

Naime, svima je bilo veliko iznenađenje da direktorica Izetbegović sad odbija verifikaciju aparata s obzirom na to da je u proteklih pet godina bila ažurna i precizna kada je u pitanju verifikacija aparature.

Poslan je upit KCUS-u s pitanjima zašto se ne verificira oprema, ali odgovor ovaj portal nije dobio.

Međutim, odgovor sudobili od Verlaba, laboratorija koji je od Instituta za mjeriteljstvo BiH imenovan za mjerenje i ispitivanja. Kratko, ali jasno: Dio aparature nije verificiran.

“Uvidom u bazu verificiranih medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja (eVerlab), zaključno sa 24.12.2021. godine, možemo konstatovati da zdravstvena ustanova, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, ima veliki procenat medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja s važećom zakonskom verifikacijom. Vezano za uređaje na Klinici za kardiovaskularnu kirurgiju, zakonska verifikacija je istekla, s obzirom na to da su isti posljednji put verifikovani 2020. godine. U skladu sa Zakonom o mjeriteljstvu BiH (Sl. glasnik BiH br. 19/01) uređaji iz zakonskog mjeriteljstva se moraju jedanput godišnje verificirati od strane imenovanog laboratorija Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, a vlasnik mjerila (u ovom slučaju medicinskog uređaja sa funkcijom mjerenja) je dužan podnijeti zahtjev za izvršenje redovne zakonske verifikacije.”

Ali, zašto direktorica Izetbegović ne želi verificirati uređaje?

Odgovor se krije i istragama koje se vode u slučaju nabavke 100 respiratora iz Kine, ali i istrazi koja se tiče njihovog korištenja na KCUS-u te navodima da su ljudi umirali na njima jer nisu pogodni za korištenje na pacijentima s koronavirusom.

Naime, prema dokumentaciji koju je dobio Raport, Izetbegović je posljednjih tjedana tražila mišljenja o tome da li je verifikacija potrebna (iako je ona zakonski regulirana u Parlamentu BiH još 2014. godine).

Tako je tražila mišljenje Federalnog ministarstva zdravstva te Federalne uprave za inspekcijske poslove. Ministarstvo je reklo da nije nadležno (kao što i nije, jer se radi o procesima reguliranim državnim zakonom), ali je ipak navelo da verifikacija nije regulirana zakonom o medicinskoj zaštiti pa se oni ne bi petljali. Na kraju su istakli da u tom segmentu kao ima nekih nerazjašnjenih stvari.

S druge strane, Inspekcija je ustvrdila da propisima o zdravstvenoj zaštiti verifikacija nije obavezna, te da ta pitanja nisu kako treba regulirana i da oni ne postupaju onda po tome. S obzirom da se radi o temi koja je regulirana državnom zakonima, nije jasno zašto ga komentiraju institucije federalnog nivoa. Upit smo slali i Institutu za mjeriteljstvo BiH. Odgovor nismo dobili, ako ga dobijemo objavit ćemo ga.

Upravo je papirom koji je potpisao šef Inspekcije Anis Ajdinović po KCUS-u mahala Sebija Izetbegović te ga proslijedila drugim sektorima. Što se vidi iz dopisa koji objavljuje Raport:

Prema našim informacijama, obje istrage se zahuktavaju, a navodno je proširena istraga o pomaganju počiniocu nakon krivičnog djela u slučaju ‘Respiratori’ koji vodi Državno tužilaštvo, usmjerena upravo prema Sebiji Izetbegović.

Sad se pokušava napraviti alibi na sljedeći način:

Postoje dokazi da su neki pacijenti umrli na tzv. malina-respiratorima prije nego su oni bili verificirani. Kako bi se stvorio alibi, odnosno kako bi se sačuvala nečija stražnjica, sad je potrebno dokazati da verifikacija ni ne mora biti urađena i da je to u suštini besmislen posao koji nigdje zakonski nije utemeljen.

Navodno su sve ove informacije proslijeđene i Tužiteljstvu BiH.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});