fbpx
Foto: Denis Ruvic / CROPIX

U petak, 12. kolovoza počinje Sarajevo Film Festival, pogledajte program

Autor: Dnevno.ba/HINA

Deset hrvatskih projekata i filmaša sudjeluje u sklopu više različitih programa CineLink Industryja – industrijskog dijela Sarajevo Film Festivala, koji počinje u petak 12.kolovoza, izvijestio je u ponedjeljak iz Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Industrijski program CineLink Industry Days odvija se u sklopu Sarajevo Film Festivala, koji se ove godine održava od 12. do 19. kolovoza. Na festivalu se u natjecateljskim programima prikazuje 10 filmova iz Hrvatske.

Program ”CineLink Co-Production Market” predstavlja 12 dugometražnih igranih projekata u fazi razvoja od kojih dva hrvatska. Prvi je dugometražni igrani film ”Sitni lopovi” redatelja Mate Ugrina, a drugi je manjinska koprodukcija ”Mama” redatelja Nikole Ležaića.

Dugometražni igrani film ”Sirin” crnogorskog redatelja Senada Šahmanovića nastao je u koprodukciji između Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije.

Bavi se temama identiteta, integracije, pripadanja zajednici, kroz priču žene koja je kroz dvadeset godina provedenih u inozemstvu marljivo radila na tome da izgradi novu sebe lišenu starog identiteta.

Film u koprodukciji pet zemalja natječe se u programu ”Work in Progress”, namijenjen najnovijim dugometražnim igranim ili dokumentarnim filmovima u fazi produkcije ili postprodukcije koji dolaze iz jugoistočne Europe, Bliskog istoka, sjeverne Afrike te zemalja bivšeg SSSR-a.

U sklopu programa Docu Rough Cut Boutique namijenjenom dokumentarnim filmskim projektima u fazi postprodukcije s područja Jugoistočne Europe predstavlja se i hrvatski projekt dugometražnog dokumentarnog filma ”Snajka traži sreću” autorice Tee Vidović Dalipi.

Dokumentarni filmovi također će se naći u programu ”Docu Talents from the East” u kojemu se predstavlja devet kreativnih projekata dugometražnih dokumentarnih filmova u fazi postprodukcije iz srednje i istočne Europe, od kojih su dva iz Hrvatske.

Projekt ”Što da se radi?” režirao je Goran Dević, dok je dugometražni hibridni dokumentarni film ”Između revolucija” režirao Vlado Petrij iz Rumunjske, u suradnji s hrvatskim koproducentom Oliverom Sertićem.

Osim igranih i dokumentarnih filmova, publika u Sarjavu moće će pogledati i nekoliko igranih serija iz jugoistočne Europe, od kojih su dvije iz Hrvatske, u sklopu foruma ”CineLink Drama”.

Prva je ”Rumpus” u režiji DSarajevo Film Festivalubravke Turić i Danijela Žeželja, a bazirana je na istrazi ubojstva tinejdžera i detektivki koja otkriva mračnu tajnu malog industrijskog grada te tone u močvaru zlog duha Rumpusa.

Druga serija zove se ”Hela After All” u režiji Saše Podgoreleca, čija se radnja vrti oko policijske istrage intrigantne smrti moćnog svećenika koja uništava život mlade djevojke.

 

Autor: Dnevno.ba/HINA

ZADNJE VIJESTI