fbpx

“U Republici Srpskoj raspolaže se s oko 110 respiratora. Danas je najveći broj hospitaliziranih”

Autor: dnevno.ba

Đajić je naglasio da su u UKC RS razveli kiseoničku mrežu u pola centralnog medicinskog bloka.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) u Banjoj Luci danas je  najveći broj hospitaliziranih od početka pandemije koronavirusa a to je 607 pacijenata, od kojih je oko 80 na respiratorima i oko 400 na kiseoniočkoj terapiji – kazao je u izjavi za Fenu generalni direktor UKC-a RS prof. dr Vlado Đajić.

Istakao je kako UKC RS raspolaže ukupno sa oko 110 respiratora: “Mi imamo oko 110 respiratora, 80 pacijenata je na respiratorima, još imamo 30-ak spremnih za nove pacijente, ali se nadamo da nam neće trebati.”

“Što se tiče smrtnosti mi gledamo statistiku u svijetu i mi smo pri vrhu ovih koji se oporave i prežive. Dosta pacijenata se oporavi koji su na respiratorima”, govori doktor.

Đajić je naglasio da su u UKC RS razveli kiseoničku mrežu u pola centralnog medicinskog bloka te dodao da u medicinskoj ustanovi ima još slobodnih kreveta.

“Imamo kiseonik i možemo da ga pružimo za 500 pacijenata. Trošimo velike količine kiseonika, negdje oko 250.000 KM mjesečno. Nažalost, bili smo primorani da od dvokrevetnih soba pravimo trokrevetne, tako da smo malo malo smanjili komfor ali pacijent i dalje ima dobar smještaj i dobru uslugu”, zaključio je Đajić.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI