fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Avaz

U SARAJEVU BIJESNI: Plenković i Milanović primaju Dodika samo dan nakon što je pozvao na ujedinjenje Srbije i Republike Srpske

Autor: dnevno.ba

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić kritizirali su odluku najviših hrvatskih dužnosnika da se u srijedu sastanu u Zagrebu s njihovim kolegom iz bosanskohercegovačkog državnog vrha Miloradom Dodikom.

Nakon što je u utorak Dodikov ured najavio kako će se on dan kasnije u Zagrebu odvojeno sastati s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, a zatim i s premijerom Andrejem Plenkovićem, Džaferović, koji je ujedno i predsjedatelj Predsjedništva BiH, na društvenim je mrežama objavio kako se ti susreti ne mogu povezivati s Predsjedništvom BiH niti bi njihov ishod mogao imati obvezujući karakter za bilo koga u njegovoj zemlji, ali da bi mogao imati negativne posljedice.

“Riječ je o privatnom posjetu koju je prihvatio službeni Zagreb ignorirajući institucije Bosne i Hercegovine. To je njihov izbor, kao što su njihov izbor i posljedice koje će iz takvih postupaka nastupiti”, napisao je Džaferović.

Uz slične ocjene u srijedu mu se pridružio i Komšić, istaknuvši kako je posebice problematično to što će Milanović i Plenković Dodika primiti samo dan nakon što je on u Banjoj Luci održao još jedan zapaljivi govor u kojemu je doveo u pitanje opstanak BiH.

Dodik je u utorak u Banjoj Luci, obilježavajući 15. rujna kao novoutemeljeni praznik pod nazivom “Dan srpskog jedinstva”, izjavio kako je ujedinjenje Republike Srpske i Srbije cilj kojega se Srbi nikada neće odreći.

“Danas imamo dvije države, Srbiju i RS, a težnja je da budemo jedna država”, kazao je tom prigodom Dodik.

Komšić je u srijedu upozorio kako je Dodik ovime još jednom potvrdio krajnji cilj svoje politike, sugerirajući kako bi se o tome moralo voditi računa i u Zagrebu.

“Bez obzira na to kako će u Zagrebu ta (Dodikova) poruka biti primljena, s odobravanjem ili ne, mi u Bosni i Hercegovini znamo što nam je činiti, a u Zagrebu, kako im je volja. Nikad neće biti ostvareno ono što su Milošević i Tuđman u Karađorđevu zamislili”, izjavio je Komšić aludirajući na sastanak dvojice tadašnjih čelnika posvećen situaciji na prostoru bivše Jugoslavije.

Točne teme tih razgovora nikada nisu do kraja obznanjene u javnosti, a srpski i većina hrvatskih političara tvrdi kako nije postojao nikakav čvrsti dogovor. Bošnjački političari uglavnom pak tvrde da su se dvojica čelnika dogovarala o podjeli BiH.

Podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik boravit će danas u službenom posjetu Zagrebu, gdje će se sastati s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem, javlja agencija SRNA.

Sastanak Dodika s Milanovićem predviđen je u 16.00 sati, a s Plenkovićem u 17.30, najavljeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Prethodno, Dodik će se u 14.00 sati sastati s Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});