fbpx
Foto: Fena/Filip Kožul

U Širokom Brijegu obilježeno je 180 godina Matice hrvatske

Autor: Dnevno.ba

Programom „Večer s Maticom” u Širokom Brijegu obilježeno je 180 godina Matice hrvatske, a tom prigodom predstavljen je i novi broj časopisa „Vitko”, koji izdaje širokobriješki ogranak Matice hrvatske.

Predsjednik Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg Gojko Jelić podsjetio je kako je nakon zabrane rada Matice hrvatske 8. prosinca 1990. godine održana obnoviteljska skupština u Zagrebu.

– Nakon 20 dana i među prvima je ta skupština napravljena upravo ovdje u Širokom Brijegu. Matica je u jednom dijelu povijesti bila zabranjena i dolaskom demokratskih promjena počela se buditi i djelovati tako da je bitna u održavanju hrvatskog jezika, identiteta i baštine. Jako je bitno pričati priče o ljudima iz Širokog Brijega, o važnostima i onome što je bilo – kazao je Jelić.

Predrag Kožul, član Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg, ukazao je na važnu ulogu Matice u kulturnom životu Hrvata.

– Matica je imala svoju društvenu nišu, prostor, značaj i potrebu da sudjeluje u projektu koju smo ambiciozno nazivali Široki Brijeg na prvom mjestu. Željeli smo da taj Široki Brijeg na temelju duhovne tradicije upravo bude takav. Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg sudjelovao je na svoj način u svim društvenim projektima koja su u skladu s definicijom koju Matica i obavlja – kazao je Kožul.

U okviru večerašnjeg programa predstavljen je novi broj časopis ”Vitko”, koji na 184 stranice donosi različite priloge iz kulture, povijesti i književnosti.

Također, dodijeljene su Matičine nagrade – nagrada za učenike osnovne i srednjih škola u kategoriji proza i poezija.

Tu je i kategorija ”Moja prva knjiga” kojom Matica potiče stvaralaštvo mladih ljudi, koji nisu izdali knjigu. Tako su na večerašnjem događaju prigodne nagrade dobile tri knjige koje će biti tiskane u 2023. godini, prenosi Fena.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI