fbpx

U Sloveniji i dalje kritično, bolnice se nastavljaju puniti

Autor: Fena

U Sloveniji i dalje vlada kritično stanje s pandemijom četvrtog vala koronavirusa, bolnice se nastavljaju puniti, a u zadnja 24 sata potvrđeno je 3344 novih zaraza covidom-19 te je umrlo još 12 oboljelih.

Sa 7.615 PCR testova potvrđene su 3.344 infekcije, uz visok 43,9 postotni udio pozitivnih nalaza, objavio je u utorak nacionalni Institut za javno zdravlje. Aktivnih slučajeva je trenutno 37.669.

Prosječno je u zadnjem tjednu bilo 3.194 zaraza na dan, a 14-dnevna incidencija porasla je na 1.787, no najviše zabrinjava stanje u bolnicama, gdje je oboljelih covid pacijenata sve više.

U njima je trenutno 874 oboljelih, što je 240 više nego prije sedam dana. Broj onih na intenzivnim odjelima također raste, u jednom je tjednu sa 158 povećan na sadašnjih 187, prenosi Hina.

Zbog teške epidemiološke situacije vlada je od ponedjeljka uvela nove mjere, no nije se odlučila za 14-dnevno zatvaranje, kako su zbog opasnosti od sloma bolničkog sustava predlagali epidemiolozi.

Premda je zbog uvođenja strožih restrikcija interes za cijepljenje protiv covida-19 porastao zadnjih dana, procijepljenost je još ispod željene i iznosi 53,4 posto ukupnog stanovništva, što je za 0,4 postotna boda više nego prije sedam dana.

Mjere među ostalim propisuju širu primjenu covid potvrda uz predočenje dokumenata za identifikaciju, skraćeni rad lokala i zabranu rada noćnih klubova i diskoteka, češće testiranje na koronavirus učenika u osnovnim i srednjim školama, zabranu većih javnih okupljanja i druge restrikcije.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI