fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

U Sloveniji međunarodna akcija protiv krijumčara ptica

Autor: Fena

Carinskim je kontrolama u listopadu u Sloveniji izvršeno 500 pregleda osobnih i teretnih vozila, pri čemu je otkriveno i nekoliko prekršitelja koji su u Italiju vozili zaštićene vrste ptica, potvrdila je u srijedu slovenska policija koja vodi postupke u spomenutim slučajevima.

Tako je kod talijanskog vozača kombija pronađena vrećica sa šest smrznutih primjeraka skolopaksa (scolopax rusticola), za koje je osumnjičeni prekršitelj kazao da su ulovljene u Hrvatskoj i da ih je dobio kao poklon prilikom kupnje psa, što je samo jedan od učestalih slučajeva krijumčarenja zaštićenih ptica kroz Sloveniju, čiji su promet, tranzit ili prodaja slovenskim zakonima zabranjeni.

U hladnjacima su tom prigodom otkriveni i rashladni uređaji sa smrznutim zaštićenim vrstama ptica, a najviše je bilo prepelica (coturnix coturnix) i golubova (columba oenas). Nađeno je i nekoliko komada mesa divlje svinje za koje osumnjičeni nisu imali potvrdu gdje su životinje odstrijeljene, ali i dugorepe patke i fazani, koji se inače ne nalaze na listi zaštićenih vrsta. Carinske službe postupak su predale policiji.

Povremene ciljane kontrole u Sloveniji se redovno provode na jesen, tijekom lovačke sezone i jesenske migracije ptica, a u suradnji s društvima za zaštitu ptica selica i zaštićenih ptičjih vrsta.

Krijumčarenje ptica pjevica ozbiljan je problem očuvanja prirode u Europi. Slovenija ostaje važna tranzitna zemlja za krijumčare ptica, tvrde u tim udrugama.

Slovenska udruga za zaštitu ptica pjevica (DOPSS), koja surađuje s policijom u sprječavanju tog fenomena, tvrdi da je Slovenija, uz Hrvatsku i Mađarsku, jedna od glavnih tranzitnih zemalja kroz koje se deseci tisuća mrtvih i živih ptica prevoze na talijansko crno tržište svake godine. Mrtve ptice namijenjene su za konzumaciju u malim restoranima gurmanskih specijaliteta za one koji jedu takvu hranu, dok se žive koriste za uzgoj ili kao kućni ljubimci, što je u Sloveniji zabranjeno, premda u praksi postoji ilegalno tržište pticama.

U slovenskim udrugama za zaštitu ptica priznaju da se nepravilnosti i krivolov zaštićenih ptičjih vrsta ne odvijaju samo u tranzitu kroz Sloveniju, pa procjenjuju da se u toj zemlji godišnje nezakonito ulovi ili ubije 14 do 50 tisuća ptica, najviše mrežama i ljepilom, ali da ih nekoliko tisuća strada i od vatrenog oružja.

Što se tiče nezakonitog tranzita kroz Sloveniju, u DOPS-u procjenjuju da se godišnje kroz Sloveniju prokrijumčari između 34.000–172.000 primjeraka ptica.

Najviše ilegalnih lovova na ptice pjevice u svrhu preprodaje u Sloveniji se bilježi u zapadnom dijelu zemlje, a tu spornu praksu potiče talijansko crno tržište. Većina ptica se ilegalno lovi i jede u Italiji, ali ta praksa tradicionalno je prisutna i u Francuskoj, na Cipru Cipru i Malti. Na cijelom Mediteranu navodno se godišnje ilegalno ulovi čak 25 milijuna ptica, prenosi Hina.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});