fbpx

U STOCU SVE UŽARENIJE: Bošnjaci pišu peticije protiv križeva, katolici protiv džamija – ne

Autor: Dnevni list

STOLAC - Nakon što su nedavno pred Općinskim sudom u Čapljini na zatvorske kazne osuđeni bošnjački politički akteri zbog nasilnog prekida lokalnih izbora u Stocu i napada na članove izbornih povjerenstava, u tom hercegovačkom gradiću aktualiziran je novi, međunacionalni i međuvjerski problem. Ovaj put, aktivisti ‘Pokreta za brigu o kulturnom naslijeđu Stoca’, redom Bošnjaci, nedavno su organizirali potpisivanje peticije protiv izgradnje postaja Križnog puta u blizini stolačkog Starog grada, koji je proglašen nacionalnim spomenikom BiH. Druga strana tvrdi da tu nema ništa sporno, podsjećaju da je predsjednik Medžlisa Islamske zajednice stolac uvjetno osuđen za nasilni prekid izbora, a spominje se i nelegalna izgradnja islamskih vjerskih objekata. Obje strane govore o “dvostrukim aršinima”.

“Križevi devastiraju stolački Stari grad”

“Budući da se uspostavom križnog puta nastoje falsificirati povijesne činjenice i potpuno preoblikovati spomenik kulturnog naslijeđa, s ciljem da se na ovakav način podupre propagirana ideologija etničke dominacije i stoljetnih hrvatskih prostora, ovim postupcima se ozbiljno narušavaju međuljudski odnosi i građansko povjerenje, te dovodi u pitanje sve što je postignuto na implementaciji mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini”, navedeno je, između ostaloga, u tekstu njihove peticije.
Traže da Župa sv. Ilije Proroka, na zemljištu kupljenom od Općine Stolac, a koje je u blizini Starog grada – ne gradi postaje Križnog puta i ne postavljaju križeve, navodeći da se radi o “devastaciji i skrnavljenju Starog grada Stolac, a od Općinskog vijeća traže poništenje odluke o prodaji zemljišta iz rujna prošle godine.

Mostarski muftija: “Dvostruki aršini”

Na sve je reagirao i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović kritizirajući i “izgradnju pastoralnog centra sa zvonikom u centru stolačke čaršije, nasuprot 500 godina stare Sultan Selimove džamije”, a u Stocu se problem “užario” i do nevjerojatnih medijskih tvrdnji da ‘Križnom putu nije mjesto u osmanlijskom gradu’.

“Vlast u Stocu provodi politiku dvostrukih aršina, Katoličkoj crkvi omogućava izgradnju čak i u okvirima užeg pojasa nacionalnog spomenika, dok Islamskoj zajednici ne rješava niti jedan zahtjev, čak što-više osporava i spočitava adaptaciju vjerskih objekata u Ošanićima i Uzinovićima. Poznato je da se radi o džamijama koje imaju višestoljetnu povijest”, kritike su iz Muftijstva mostarskog.

Bošković: “Katolici nikada nisu pisali peticije zabrane gradnje vjerskih objekata”

No, dok stolački Bošnjaci tvrde da se radi o nezakonitoj odluci Općinskog vijeća kojom se potpiruje nacionalna i vjerska netrpeljivost, a istodobno Stolac spominju u kontekstu muslimanske zaostavštine iz doba osmanlijskih osvajača, a za sve najodgovornijim držeći stolačkog načelnika Stjepana Boškovića, druga strana ima drukčiju priču.

“Kako je ovih dana aktualizirana tema oko izgradnje križnog puta na zahtjev Župnog ureda u Stocu, a kako se u javnosti iznose neistine oko ovog zahtjeva i činjeničnog stanja, dužan sam pojasniti neke osnovne činjenice. Naime, Zahtjev župnog ureda Stolac koji je podnio općini Stolac je podešen sukladno zakonu, te je Općina Stolac zatražila od mjerodavnog Zavoda za zaštitu spomenika mišljenje ispunjava li zahtjev sve uvjete iz Odluke o proglašenju Starog grada nacionalnim spomenikom. Kako je Zavod dao pozitivno mišljenje, tako je i Općina dala sva odobrenja za gradnju sukladno zakonu. Istina je da se ovaj zahtjev odnosi na drugu zonu zaštite spomenika, gdje je nadležan Zavod za zaštitu spomenika HNŽ, i sve je urađeno po zakonu”, kaže u izjavi za Dnevni list načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković.

On smatra da se, kako je kazao, “iznošenje krivog činjeničkog stanja radi ciljano da bi se prikrilo sve one radnje koje su urađene mimo zakona i dopuštenja”.

“Prvenstveno mislim na Islamsku zajednicu koja je u prethodnom periodu gradila vjerske objekte na prostoru naše općine, a da nije ni podnosila zahtjev za izgradnju, pa tako niz objekata je nelegalno izgrađeno. Ne vidim apsolutno nikakva opravdanja da se u njenoj organizaciji i pred njenim objektom prikupljaju potpisi za peticiju da katolicima zabrane izgradnju Križnog puta. Istina je da katolici nikada nisu prikupljali potpise da bi nekoj drugoj vjeri zabranjivali gradnje vjerskih objekata, bez obzira što nisu imali odobrenja za gradnju, komentira Bošković.

Ne treba čuditi što ovakve reakcije dolaze od Islamske zajednice, ako znamo da joj je na čelu osoba koja je pravomoćno osuđena i koja je priznala da je bila dio organizirane skupine koja je prekinula izbore u Stocu. Mislim da takva osoba ne može voditi ove aktivnosti u duhu tolerancije i suživota u Stocu, zaključuje Bošković.

Uvjetno osuđen predsjednik MIZ Stolac zbog nasilnog prekida izbora

Načelnik Stoca ističe kako je u međunacionalne sukobe u toj općini duboko involvirana stolački Medžlis Islamske zajednice.
Podsjetimo, u studenom 2017. godine, Općinski sud u Čapljini izrekao je uvjetne zatvorske kazne za četiri osobe koji su sudjelovale u nasilju i prekidu lokalnih izbora u Općini Stolac 2016. godine, a među kojima je bio i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Stolac Orhan Tikveša.

Uvjetno su osuđeni za prekidanje izbora i iznošenje biračkih kutija s birališta u Osnovnoj školi u Stocu i biralištu Podgrad I. dobili su Elvir Nović, Ahmet Ljubović, Haris Baljić i Muhamed Tucaković, te Admir Penava, Orhan Tikveša, Salko Padalo i Nedžad Čerkez.

On je već prije u izjavi za medije govorio o “dvostrukim aršinima”, navodeći pojedine islamske sakralne objekte koje su nelegalno sagrađeni na području ove općine.

Nelegalno sagrađeni islamski vjerski objekti u Stocu

Naime, kako Dnevni list doznaje, radi se o džamiji u Gornjoj dubokoj, gdje je investitor MIZ Stolac, a koja je bez pravomoćnog odobrenja za izradnju. Kao jedan od objekata bez pravomoćnog odobrenja je i čaršijska džamija koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH i to odlukom Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika.

Nelegalno je sagrađen i objekt u kompleksu ‘Ada’, koji je također proglašen nacionalnim spomenikom BiH i to, također, odlukom Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika.

Sporna je i izgradnja džamije, točnije munare na džamiji u Uzunovićima koja također nema pravomoćno odobrenje za gradnju i nije postojala prije rata, a upitna je i izgradnja džamije na Ošanjićima kao i Spomenika šehidima u II zoni zaštite u okviru Čaršijske džamije u Stocu gdje investitor, Jedinstvena organizacija boraca (JOB) Stolac također nije ishodila pravomoćno odobrenje za gradnju. Kako Dnevni list doznaje, upitna je gradnja i niz objekata neposredno uz rijeku Bregavu.

Nakon svega, izgleda da je u Stocu preko križeva i džamija, već počela oštra predizborna kampanja, a pitanje je hoće li ponovno kutije s izbornim listićima završiti u smeću. Je li u Stocu različitost bogatstvo ili prokletstvo? Za sada, čini se da je odgovor poznat.

Autor: Dnevni list

ZADNJE VIJESTI