fbpx

“U trećem krugu gradonačelnik Mostara se bira prostom, a ne nadpolovičnom većinom”

Autor: dnevno.ba

Naš uvjet za koaliranje s bilo kim u Gradskom vijeću Mostara je da gradonačelnica bude Irma Barajlija, i to je naša crvena linija, izjavio je predsjednik Naše stranke Predrag Kojovič

Kojović je, gostujući u emisiji Dnevnik D Federalne tv, kazao kako nije točno da je za izbor gradonačelnika Mostara, prema važećem statutu Mostara, u trećem krugu potrebna natpolovična većina glasova vijećnika (18).

Prema Statutu koji se ne nalazi na stranicama Grada Mostara, za izbor gradonačelnika Mostara, a to je i tumačenje OHR-a, potrebna je prosta većina glasova, kazao je Kojović.

Visoki predstavnik 2009. godine donio je, temeljem Bonskih ovlasti, odluku o izmjeni Statuta Mostara u dijelu koji se odnosi na izbor gradonačelnika Mostara, podsjeća Hrvatski Medijski Servis. U članku 1. te odluke stoji:

U stavku 5. članka 44, rečenica “U trećem krugu, prosta većina glasova izabranih gradskih vijećnika je potrebna za izbor gradonačelnika od dva preostala kandidata.” mijenja se i glasi:

“U trećem krugu, prosta većina glasova gradskih vijećnika koji su prisutni i glasuju potrebna je za izbor gradonačelnika od dva preostala kandidata”.

Podsjetimo, prema utvrđenim rezultatima izbora za Gradsko vijeće Mostara, HDZ BiH će imati 13 vijećnika, Koalicija za Mostar 11 (SDA 9, SBB 1, DF 1), BH Blok 6 (SDP 4 i Naša stranka 2), HRS 3, PMP 1 i koalicija SNSD- SDS 1.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI