fbpx

U USK dnevno dođe do 150 migranata, svi strahuju od zime

Autor: Vijesti.ba

BIHAĆ - Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler sutra će u Bihaću uručiti 11 novih vozila Ministarstvu unutrašnjih poslova USK u sklopu podrške Europske unije jačanju rada policijskih službenika u tom kantonu na terenu.

Portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić kazao je za Vijesti.ba kako će ta oprema sigurno značiti puno za policijske snage u ovom kantonu.

“Obzirom na opremu koja će biti donirana, naravno da nam oprema znači s obzirom na kapacitete koje imamo”, kaže Šiljdedić.

Kada je u pitanju ova donacija u kontekstu migrantske situacije u ovom kantonu, Šiljdedić kaže da se situacija oko migranata treba više posmatrati sa humanitarnog aspekta.

“Svaka donacija je dobro došla, sad da li će to u velikoj mjeri doprinijeti poboljšanju situacije u USK, ne vjerujem, jer kada je u pitanju migrantska kriza na području kantona ne možemo je gledati samo kroz sigurnosni aspekt, odnosno poslove policije. Ovo je ipak više problem humanitarnog karaktera i svih drugih aspekata migrantske krize na koje mi ne možemo utjecati”, smatra on.

Kada je u pitanju sigurnosna situacija u USK, on kaže da je sigurnosna situacija složena, ali u svakom slučaju ona je pod kontrolom policije.

“Za sada mi nemamo većih problema, iako svakodnevno postoje neki manji incidenti, što naravno ne govori u prilog pogoršanja vremenskih uvjeta i nemogućnosti smještaja svih onih koji nemaju smještaj da ta situacija možda neće eskalirati u budućnosti, a za sada je stanje takvo kakvo imamo”, ističe Šiljdedić.

Što se tiče budućeg priliva migranata, Šiljdedić kaže da se ne možem očekivati veći nego što postoji sada.

“U posljednjih četiri, pet mjeseci svakodnevno na područje USK dođe 100 do 150 ljudi, tako da ne znam šta se može očekivati da bude gore ili bolje po tom pitanju. Mi pretpostavljamo da će takav tempo priliva migranata na područje USK biti sve do totalnog pogoršanja vremenskih prilika i dolaska snijega, odnosno fizičke nemogućnosti savladavanja prepreka za ulazak u BiH. Sve do tada priliv migranata će biti kao i do sada”, zaključio je Šiljdedić.

Da će loše vremenske prilike i predstojeća zima dodatno će usložniti situaciju na terenu, upozoravaju i iz Crvenog krsta grada Bihaća.

“Problem je ogroman. Kamp Vučjak nije lokacija na kojoj može boraviti toliko ljudi… Predstojeća zima će uveliko otežati rad u kampu. Stoga očekujem da će se uskoro pronaći nove lokacije za prihvatne centre”, kaže za Vijesti.ba Selam Midžić iz Crvenog krsta Bihaća.

On ističe kako je neizvjesno prognozirati dalje razvoj događaja, jer, kako navodi, glavnu riječ imaju institucije Evropske komisije, države BiH, USK i Grada Bihaća.

“Crveni krst će postupati u skladu sa tim odlukama. Naš cilj je da pomognemo migrantima i omogućimo im sve što je neophodno”, navodi naš sugovornik.

 

Autor: Vijesti.ba

ZADNJE VIJESTI