fbpx

UBOJSTVO SARAJEVSKIH POLICAJACA: Otkrivamo za što se prvoosumnjičeni Macan i dr. terete – Iskazi svjedoka, zabilješke…

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba

Prošlo je oko 3 godine otkako su dva pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adis Šehović i Davor Vujinović brutalno ubijeni 26. 10. 2018. godine prilikom vršenja svojih policijskih aktivnosti na području Sarajeva, na Alipašinom Polju u C fazi, kada je iz automatskog oružja na njih pucalo, organima gonjenja, za sada još uvijek (ne)poznata lica, piše Josip Šimić-Đinđić!

Za ovo kazneno djelo, Srećko Trifković je u KPZ Zenici bio devet mjeseci zbog navodne umiješanosti u likvidaciju Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, pripadnika MUP-a KS, no, međutim, zbog nedostatka dokaza, dana 23. 07. 2019. godine, Trifković je pušten iz KPZ Zenica, kada Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo nije dostavilo prijedlog Kantonalnom sudu Sarajevo za produženje pritvora prema Srećku Trifkoviću, jer očito nema nikakvih dokaza, da je Trifković na bilo koji način sudjelovao u izvršenju i pripremi likvidacije dvojice ubijenih sarajevskih policajaca Šehovića i Vujinovića, a o čemu je portal Dnevno.ba od samoga početka upozoravao i pisao.

Na taj način, Tužiteljstvo KS je i službeno samim činom ne traživši produženje pritvora za Srećka Trifkvića priznalo, da isti nema nikakve veze s ubojstvom Šehovića i Vujinovića.

U Trenutku ubojstva Šehovića i Vujinovića, Trifković je bio u svojoj kući pod mjerama Suda BiH (kućni pritvor), dok je i poligrafsko testiranje u MUP-u KS prošao, i već tada poligraf je pokazao da Trifković nema nikakve veze niti saznanja oko ubojstva Šehovića i Vujinovića, pa je tada hapšenje Trifkovića bilo ništa drugo, doli bacanje prašine u oči javnosti.

U pritvoru se još za ovo kazneno djelo nalazio Miloš Obradov, koji također ima alibi za vrijeme izvršenja kaznenog djela, a o čemu smo pisali. Trifković je bio osumnjičen da je zajedno s Obradovom sudjelovao u izvršenju ubojstva sarajevskih policajaca, međutim, dokaza nikakvih nema, a istraga u jestu tapka. Obradov je već odavno na slobodi jer istraga Tužilaštva nije dala nikakve rezultate, da je isti na bilo koji način umiješan u ubistvo dvojice sarajevskih policajaca.

Novi pretresi, novi dokazi i saznanja!

Dana 04. 11. 2021. godine, po Naredbama Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo i Kantonalnog suda u Sarajevu, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nisu tada tokom pretresa pronašli na adresi osumnjičenog Aleksandra Macana, koji se dovodi u vezu s likvidacijom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Macan je nakon tri godine istrage postao prvoosumnjičeni za brutalno ubistvo koje je potreslo 2018. godine Sarajevo i kompletnu BiH.

Ovaj član paljanske automafje, međutim, skoro tri godine nije u BiH. Pale, gdje ima mjesto prebivališta napustio je odmah u novembru 2018. godine, nekoliko dana nakon što su Šehović i Vujinović likvidirani. Macanov DNK je pronađen na mjestu ubistva policajaca, prenijeli su mediji.

Pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, a po naredbi Kantonalnog suda  Sarajevo policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu okončali su prije par dana pretrese na šest lokacije na području Istočnog Sarajeva i Pala. Otkriveni i privremeno oduzeti su dokazi koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela ubistva policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Između ostalog, otkrivena je i oduzeta veća količina automatskog i vatrenog oružja, koja je pronađena na Macanovoj vikendici. Istina, prema informacijama “Avaza”, SIPA je na Macanovoj vikendici pronašla i dva kalašnjikova. Podsjećamo, utvrđeno je da su sarajevski policajci ubijeni iz kalašnjikova. Međutim, puška nikada nije nađena, osim jedne čahure na licu mjesta.

Za sada, prije vještačenja, ostaje nepoznanica da li je jedna od pronađenih pušaka korištena u ovom zločinu. To bi se moglo znati tek u narednim danima ili mjesecima. Izvori bliski istrazi tvrde je to teško očekivati i da je oružje sigurno davno uništeno. No, treba sve sačekati. Međutim, SIPA nije pronašla nijedan ostali čvrst dokaz. Nisu pronađeni ni nakon pretresa šest lokacija i skoro sedam sati rada, ni “sigurni telefoni” koji su ubice navodno koristile kobnog dana, a otkriveni su tek prije pola godine putem probijene aplikacije “Sky”, koju je koristio i Veljko Belivuk.

Dana 08. 11. 2021. godine, Nusret Selimović, komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, je saopćio da je u petak, 5. novembra,  ministarstvo podnijelo dopunu izvještaja protiv više osoba za koje se osnovano sumnja da se mogu dovesti u vezu sa ubistvom policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine u Geteovoj ulici. Komesar Selimović kazao je da je s policijskog aspekta za njih slučaj rasvijetljen.

Međutim, ova izjava se nije svidjela Tužiteljstvu Kantona Sarajevo, instituciji koja vodi istragu o ubistvu sarajevskih policajaca. Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo pozvali policijske agencije da ne iznose nekompletne podatke u javnost.

“Rasvjetljavanje krivičnog djela sa, kako se navodi, policijskog aspekta i obavještavanje javnosti o tome, ne znači istovremeno da je u predmetnom slučaju prikupljeno dovoljno dokaza na osnovu kojih se može donijeti tužilačka odluka“, kazali su iz Tužilaštva.

Istraga Kantonalnog tužilaštva Sarajevo!

Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo, u krivičnom predmetu, broj: T09 0 KT 0129124 18 donijelo je Naredbu o provođenju istrage protiv Aleksandra Macana i dr., zbog krivičnog djela ubojstvo iz člana 166. stav 2 točke e) KZ F BiH na štetu Adisa Šehovića i Davora Vujinovića i krivičnog djela teška krađa iz člana 287. stav 1. točka a) KZ F BiH, a sve u vezi sa članom 31. i 54. KZ F BiH.

Naredbom o provođenju istrage, broj: T09 0 KT 0129124 18, postoji osnovana sumnja, da su “Aleksandar Macan, po međusobnom i prethodnom dogovoru sa više lica (imena poznata redakciji) dana 26. 10. 2018. godine, oko 04:15 sati, u ulici Geteova, općina Novi Grad, u neposrednoj blizi TC Merkator, zajedno i po prethodnom dogovoru, s ciljem prisvajanja tuđe pokretne stvari – vozila, u namjeri, da pribave sebi protupravnu imovinsku korist, zajedno s drugim poznatim licima, dovezli se putnim motornim vozilom marke Seat Leon, crne boje, sa zatamnjenim staklima, nepoznatih registarskih oznaka, obučeni u odjeću crne boje, te s upotrebom podesnog predmeta izvršili obijanje p.m.v. marke “Volkswagen” tip Golf VI, bijele boje, hrvatskih nacionalnih reg. oznaka KR207JG, koje je koristio Sadiković Samir, a koji je vlasništvo Petrić Krunoslava, koje je bilo parkirano u ulici Bosanska do broja 13, općina Novi Grad, na način, da su rasjekli lim ispod brave na prednjim lijevim vozačevim vratima, načinivši otvor, te jedan od osumnjičenih  otvorio vrata, ušao u unutrašnjost vozila, te vozilo stavio u pogon”, navodi se u Naredbi!

Nakon toga su se krenuli udaljavati s lica mjesta u koloni sa pmv marke Seat Leon, i pokušali da pokrenu ugašeni Golf, tako što je jedan od njih podigao haubu poduzimajući radnje na mašini, dok su ostali držali stražu sa najmanje više automatskih oružja, da bi u tome momentu, iz pravca ul. Ive Andrića naišlo policijsko vozilo MUP-a KS, PU Novi Grad, koje se dovezlo do ulice Geteova ispred broja 1, gdje je došlo do susreta između policijskog vozila i osumnjičenih, te su u namjeri da liše života službene osobe pri obavljanju njihove službene dužnosti pucanjem iz vatrenog oružja-kalašnjikova prema policajcima, koji su se nalazili u vozilu, djelovanjem iz vatrenog oružja, lišili života policijskog službenika Šehović Adisa, koji se nalazio na mjestu vozača, koji je od ispaljenih hitaca zadobio povrede u predjelu glave i tijela, te je na licu mjesta preminuo, dok su teško ranili policijskog službenika Vujinović Davora, koji se nalazio na mjestu suvozača, a koji je istoga dana zbog teških i po život opasnih povreda preminuo na UKC Sarajevo, nakon čega su se svi osumnjičeni sa pmv marke Seat Leon, crne boje udaljili s lica mjesta u nepoznatom pravcu” – navodi se u Naredbi.

“U cilju izvršenja krivičnog djela ubojstvo sarajevskih policajaca, ubojice su dana 23. 10. 2018. godine, oko 04,50 sati (samo tri dana prije ubojstva policijskih službenika), u ulici Zmaja od Bosne do broja 38, općina Novo Sarajevo, sa namjerom pribavljanja protupravne imovinske koristi, zajedno po prethodnom dogovoru, dovezli se sa pmv marke Seat Leon, crne boje, nepoznatih reg. oznaka, te zaustavili vozilo ispred parkiranog pmv marke Audi A6, karavan, crne boje, njemačkih nacionalnih registarskih oznaka GG-TF 213, vlasništvo Karić Jusufa, izašli iz vozila sa jednim licem, dok je drugo lice ostalo u vozilu, te upotrebom podesnog alata rasjekli lim ispod brave na prednjim lijevim vozačevim vratima, načinivši otvor dimenzija 4×4 cm, otvorili vozilo i upotrebom podesnog predmeta demontirao pvc poklopac elektronistalacija na lijevoj bočnoj strani instrument table, te demontirali i pvc dijelove regulatora ventilacijskog sistema na instrument tabli, nakon čega ga nisu uspjeli staviti u pogon, te su se udaljili sa mjesta lica vozilom marke Seat Leon, crne boje”– navodi se!

Tužilaštvo je u okviru istrage došlo do saznanja, da je crni Seat Leon dana 06. 10. 2018. godine otuđeno, a sa kojim su se ubice kasnije udaljile s mjesta zločina, i koji je korišten za izvršenje djela, otuđen od Dunje Olovčić, koja je preko prijateljice zajedno sa mužem stupila u kontakt sa Mirom Mrković, koji se nakon kontakta, po dogovoru našao sa njezinim suprugom Olovčić Arminom, te kako joj je suprug ispričao, kako je njihovo vozilo taj vikend trebalo ići za Crnu Goru, da je naručeno za iznos 2000 eura, ali da je taj momak bio u kontaktu sa licima kod kojih se nalazilo njihovo vozilo i da je dogovarao otkup vozila za Olovčić Armina, a da su ta lica preko Mire Mrkovića dala rok do ponedjeljka 21. 10. 2018. godine, od čega su oni kasnije odustali.

Svjedok Olovčić Armin suglasan je sa svojom suprugom Dunjom, te navodi, da se 20. 10. 2018. godine našao sa momkom koji se prethodno njegovoj supruzi javio, preko njene prijateljice Aleksandre, da su se našli u ugostiteljskom objektu Felini, na Alipašinom polju, te mu saopštio da mu je vozilo prodato u Crnu Goru za 2000 eura, te da još nije otišlo, ali da ga je Armin  upitao, da li može da otkupi svoje vozilo, a da mu je momak rekao da se nađu za 15 minuta na parking prostoru ispred UO Felini, nakon čega se protekom vremena vratio na parking, kada se taj momak pojavio sa pmv marke BMW, bijele boje, te kada je izašao iz vozila, rekao mu da ljudi traže 4000 KM i da im  je rok do ponedjeljka.

Dana 16. 11. 2018. godine saslušan je Mrković Miro, koji je naveo da je od svoje prijateljice Aleksandre zamoljen da pomogne Arminu i Dunji Olovčić u povratu nihovog vozila i da je od njih tražio 4000 KM, te im dao rok do ponedjeljka da se odluče.

Prema prikupljenim podacima na mjesto izvršenja krivičnog djela ubistva dva pripadnika MUP-a KS, u ulici Geteova, dovodi se u vezu pmv marke Seat Leon, crne boje, sa zatamnjenim staklima, a prema ranijim informacijama kako je već prethodno navedeno, Tužilaštvo je preduzelo radnju s ciljem utvrđivanja, da li je pmv marke Seat Leon, crne boje, izvršeno neko od krivičnih djela teška krađa na području Kantona Sarajevo, pa je s tim u vezi utvrđeno, da je prije ubistva Šehovića i Vujinovića, dana 23. 10. 2018. godine sa istom vrstom i bojom vozila, tri dana prije dvostrukog ubistva policijskih službenika, pokušano otuđeno vozilo marke Audi A 6, te da se na video nadzoru koji je skinut po naredbi Suda vide tri NN lica koja pokušavaju otuđiti Audi A 6 u vlasništvu Karić Jusufa, u ulici Zmaja od Bosne do broja 38, opština Novo Sarajevo.

Dana 25. 10. 2018. godine, (dan prije ubistva pripadnika MUP-a KS) oko 04,54 sati na području općine Novo Sarajevo uočeno je pmv marke Seat Leon koje je bilo predmet policijske potjere, međutim isto se uspjelo udaljiti u pravcu naselja aneks što potvrđuje službena zabilješka III PU broj: 02/10-2-1548/18.

Da se crni seat leon dovodi u vezu sa mjesta izvršenja krivičnog djela ubistva Šehovića i Vujinovića, potvrđuje i iskaz Damira Ferhatovića od 30.10.2018. godine, koji je naveo da se dana 26.10.2018. godine između 04,20 i 04,30 sati vraćao svojoj kući u naselju Dobrinja, te kada je krenuo iz garaže kod drugog kružnog toka na Dobrinji, čuo nevjerovatnu glasnu buku motornog vozila, koje je dolazilo iz pravca Alipašino polje, te kada se okrenuo ugledao je pmv marke Seat Leon, crne boje.

Isto proizlazi iz iskaza Drakul Bože, koji se 26. 10. 2018. godine oko 04,40 sati nalazio kod benzinske pumpe „Agroprom“ u ulici Vuka Karadžića kada je u jednom momentu pored njega velikom brzinom naišlo vozilo marke seat i isto se udaljilo u pravcu naselja Tilave.

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI