Učenici i roditelji zahtijevaju kvalitetno i inkluzivno obrazovanje

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Novoimenovane obrazovne vlasti trebaju se fokusirati na kvalitetno inkluzivno obrazovanje posvećeno jačanju učeničkih vještina i pripremanju učenika za prosperitetnu budućnost, zaključili su sudionici konferencije održane danas u Sarajevu. Ovaj događaj, održan pod sloganom #SviMožemoBolje, organizirala je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH).

Konferencija je okupila više od 50 učenika i roditelja iz cijele BiH, koji su saznali više o pozitivnim inicijativama i primjerima od svojih vršnjaka, te razmijenili svoja stečena iskustva. Također su novoimenovanim obrazovnim vlastima u BiH prenijeli poruku o značaju inkluzivnog obrazovanja.

„Škola treba biti mjesto učenja i razvoja koja u učenicima potiče ono najbolje, da postižu najbolje moguće rezultate, i koja uključuje aktivno učešće učenika, roditelja, nastavnika, uprave škole, lokalne zajednice i nadležnih organa vlasti. Imajući sve to na umu, prvo moramo znati koja su naša prava i obaveze, a onda možemo da djelujemo uz punu odgovornost za bolje obrazovanje u BiH“, rekao je Bruce G. Berton, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Misija će nastaviti da se zalaže za poštovanje ljudskih prava, uključujući pravo na obrazovanje bez diskriminacije po bilo kojem osnovu, u skladu s obavezama koje je BiH preuzela kao članica OSCE-a.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI