fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

UČITELJ ISUS: Kolege, ja sam uz vas

Autor: Ivan Ugrin / Slobodna Dalmacija

ZAGREB - Prosvjedni skup hrvatskih prosvjetara održan je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u ponedjeljak 25. studenoga malo poslije podne, i na njemu se, prema procjenama organizatora, školskih sindikata, okupilo više od 40.000 prosvjednika iz cijele Hrvatske. Skup je organiziran, slučajno ili ne, na blagdan svete Katarine Aleksandrijske.

Sveta Kata, iako je živjela u prvim kršćanskim vremenima, i danas se štuje i slavi kao zaštitnica učitelja, pravnika, teologa, tajnika, knjižničara, arhivista, učenika, kao i još mnogih drugih osoba koje u svojoj struci posežu za knjigama i znanjem koje one sadrže.

Na zagrebačkom prosvjedu u prošli ponedjeljak nisu viđene slike svete Kate, ali je zato nad Jelačića placom dominirao Kristov lik, kojeg su u ono vrijeme dok je hodao ovom zemljom nazivali Učiteljem, a on je oko sebe okupljao učenike, apostole. Oni su temelj Katoličke crkve, osobito Petar – stijena, koja traje evo već punih dvije tisuće godina i naviješta radosnu vijest spasenja. “Kolege, uz vas sam”, bilo je ispisano podno Isusove slike.

Međutim, nikog od nasljednika apostola u Crkvi u Hrvata nije bilo ni blizu prosvjednicima koji već više od mjesec dana štrajkaju radi dostojanstva hrvatskih učitelja. Odbijaju sve ponude ove Vlade koje se svode na dodatke i traže da im se vrate koeficijenti koje su nekad imali, a skinuli su ih neki bivši premijeri i ministri obrazovanja.

Ipak, bio je na prosvjedu velik broj vjeroučitelja koji su se solidarizirali sa svojim kolegama, a među njima se ponajviše isticao Marin Miletić, vjeroučitelj u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci, u kojoj je i sindikalni povjerenik. Miletić je za vrijeme trajanja prosvjednog skupa održao govor koji je po meni bio na granici egotripa, no svaki čovjek ima pravo nastupati onako kako zna i umije.

“Premijer je nedavno rekao kako je okupio Ligu prvaka na jednom političkom skupu. Gospodine premijeru i drugi političari, ovo je Liga prvaka! Mi učitelji smo Liga prvaka”, vikao je vjeroučitelj Marin uz buran pljesak.

No, nije dugo trebalo, svega nekoliko sati, i konačno se oglasio netko od hrvatskih biskupa. Marinov nadređeni, o kojem mu ovisi kanonski mandat koji vjeroučitelj prima u ime mjesne Crkve koja mu povjerava ovu službu, odnosno Riječka nadbiskupija oglasila se nepotpisanim priopćenjem u kojem se ograđuje od javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića.

Kako su proračunske škare u rukama Vlade RH, “Devčićevi” ljudi su zacijelo pragmatično javnosti odlučili poručiti kako se oni “u potpunosti ograđuju od sadržaja Miletićeva govora”. I bio je to, pučki rečeno, pucanj u prazno.

Na svom se Facebooku dr. sc. Ivan Zelić, bivši vjeroučitelj, javno ogradio od priopćenja koje je objavljeno na web-stranici Riječke nadbiskupije. “Onaj koji je napisao i plasirao izjavu koja će izazvati takvu medijsku pažnju trebao se potpisati punim imenom i prezimenom”, navodi Zelić. Nadalje, “da bi zadržao kanonski mandat, vjeroučitelj ne smije naučavati protivno istinama vjere i ne smije živjeti u teškom grijehu. Ništa od toga Marin Miletić nije učinio”. I konačno, zaključuje Zelić:

Iz priopćenja se čak nazire prijetnja: onaj koji mu je dao kanonski mandat mogao bi mu ga i oduzeti i onda bi on ostao bez zaposlenja… To bi bila zloupotreba vlasti(!).

Autor: Ivan Ugrin / Slobodna Dalmacija
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});