fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

UCJENE, AFERE I ANONIMNE PRIJAVE U REŽIJI TUŽILAŠTVA BiH: „Na udaru Čavkinih anonimnih prijava i dvije potpredsjednice VSTV-a“!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Ne postoji način kojim bi se definirala politička i pravosudna bahatost u Bosni i Hercegovini, jer nevjerojatna količina te bahatosti kontinuirano upropaštava ovu zemlju strovaljujući ju na civilizacijsko dno.

Nevjerojatna količina montiranih „anonimnih“ prijava protiv nositelja pravosudnih funkcija urušava pravosuđe samo po sebi, gubi se povjerenje javnosti u pravosudne strukture, jer što mogu očekivati obični građani, kada se pojave montirane anonimne krivične prijave protiv dvije potpredsjednice VSTV-a BiH Sanele Gorušanović Butigan i Biljane Simeunović.

Zvanično, prijave su podnijete Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić. U podnijetim prijava „anonimac“ ne krije, da je nositelj pravosudne funkcije.

Četiri dana nakon podnošenja tužbe protiv Gordane Tadić, tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka je od Ministarstva sigurnosti zatražio informaciju da li VSTV i UDT poštuju Zakon o zaštiti tajnih podataka za koje je tužena Gordana Tadić od strane UDT-a. Osim toga, protiv Sanele Butigan-Gorušanović podnesena je anonimna prijava nakon što je ona imenovana u Disciplinsku komisiju VSTV-a koja će razmatrati tužbu UDT-a protiv Gordane Tadić. Tužilaštvu BiH dostavljena i prijava protiv potpredsjednice VSTV-a Biljane Simeunović.

Tako je Tužilaštvo BiH udarilo i po VSTV-u i UDT-u nastojeći svojim metodama i oprobanim igrama, ali sigurnim anonimnim prijavama zastrašiti članove VSTV-a, ili ih staviti pod svoju kontrolu, prijeteći pri tome anonimnim prijavama na osnovu kojih je formiran  predmet u Tužiteljstvu BiH. Na taj način, i uz pomoć anonimnih prijava, Tužiteljstvo BiH „disciplinira“ sve neposlušne i nepodobne kadrove.

Upravo se Butigan-Gorušanović našla na udaru “anonimnih” podnositelja prijava nakon što je postalo jasno da će biti članica Disciplinske komisije koja će odlučivati u slučaju UDT protiv Gordane Tadić. Na taj će način Sanela Gorušanović Butigan biti ucjenjivana od strane Tužiteljstva BiH, da mora donijeti ili glasati na onaj način koji je povoljniji za Gordanu Tadić, u protivnom, anonimna krivična prijava lako bi se mogla pretvoriti u istragu i optužnicu protiv Sanele Butigan.

U prijavi se navodi da je Sanela Butigan – Gorušanović pomogla kćerki svoje prijateljice prilikom ocjenjivanja na konkursu za izbor sudije Općinskog suda u Sarajevu. Osim članovima VSTV-a, anonimka je, tako barem piše, dostavljena i ambasadama Ruske Federacije i SAD-a. Sve se to, rekosmo, dešava petnaestak dana nakon što je UDT protiv Gordane Tadić podnio tužbu protiv koju bi, pored ostalih, trebala razmatrati prijavljena Sanela Butigan-Gorušanović, koja će za sada biti ucjenjivana od strane Tužiteljstva BiH.

I, nakon svega, početkom posljednje aprilske sedmice Tužilaštvu BiH i VSTV-u je dostavljena prijava protiv potpredsjednice VSTV-a Biljane Simeunović. U prijavi je navedeno da je ona, navodno, počinila krivično djelo prilikom prodaje kuće u Bijeljini. Upravo o toj kući je 23. septembra prošle godine pisao portal Raport u trenucima kada su Milan Tegeltija njegov prijatelj Muhamed Ajanović i Gordana Tadić pokušavali spriječiti izbor Biljane Simenović u Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, a umjesto nje instalirati Vedranu Mijović. Međutim, plan je propao.

Poznata je to afera: Da isti djeluju kao jedan dobro uhodani pravosudni tim: Tegeltija, Mijović, Tadić i Nešković pokazuje i nedavna afera u Tužilaštvu BiH prilikom izbora članice VSTV-a ispred Tužilaštva BiH. Prema dokazima i dopisu tužiteljice Tužilaštva BiH Biljane Simeunović, pokazuje, da je glavna tužiteljica Gordana Tadić preko tužiteljice Ozrenke Nešković, u vrijeme ždrijebanja u Tužilaštvu BiH, i oko toga vremena, poručila tužiteljici Simeunović, da odustane od kandidature sa člana VSTV-a BiH, u korist Vedrane Mijović, koja je također konkurisala, a da će joj Gordana Tadić srediti, da postane glavna tužiteljica OJT Bijeljina.

Prema pismu tužiteljice Simeunović, dana 15.09.2020. godine, u kancelariju Tužiteljice Simeunović je došla (op. a. – vjerovatno ničim izazvano, nepozvano, nepotrebno u vezi tužilačke funkcije i posla kojeg obavlja) izvjesna Tužiteljica g. Nešković Ozrenka, koja je Tužiteljici Simeunović rekla slijedeće (cit.): “Pozvat će te u kabinet Glavna tužiteljica i ponuditi da povučeš kandidaturu za člana VSTV-a a da će se srediti da budeš Glavni tužilac u Bijeljini.” Međutim, Tužiteljica g. Simeunović sa svojim ličnim Integritetom, a kojim čuva i Integritet tužilačke funkcije je navedenom posredniku g. Nešković odbrusila i sasula u lice (kao da me je pitala šta da odgovori):  “Ne dolazi u obzir – NABIJEM VAS NA KUR** SVE I TEBE I GLAVNU I MILANA I NOVAKA”.  

Postavlja se opravdano pitanje: Kako to Gordana Tadić u svojstvu Glavnog tužioca BiH može srediti, da neko bude negdje glavni tužilac?! Zar nije to „sređivanje“ i „taktika“ bilo u Tegeltijinoj „nadležnosti“, jer se „on jedini razumije u to“?! 

Naime, u vrijeme ždrijebanja u Tužilaštvu BiH Milan Tegeltija i Gordana Tadić namjeravali su u VSTV instalirati Vedranu Mijović, državnu tužiteljicu i kćerku SNSD-ovog funkcionera Slavka Jovičića Slavuja. Protukandidatkinji Vedrane Mijović, tužiteljici Biljani Simeunović nuđena je pozicija glavne tužiteljice u Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, a da, zauzvrat, odustane od VSTV-a. Biljana Simeunović o svemu je tada obavijestila glavnu tužiteljicu BiH i sve tužioce Tužilaštva BiH.  U izboru za člana VSTV-a BiH ispred Tužilaštva BiH, ipak plan nije prošao, pa je pobijedila tužiteljica Biljana Simeunović, postavši novi član VSTV-a BiH. Ovo je zastrašujuće, ali i oslikava sumornu sliku devijantnog ponašanja, u kojemu me osobno Gordana Tadić, kao čovjek, vjernik i tužilac razočarala!

Nije ovo jedini slučaj podnošenja tzv. anonimnih prijava protiv nositelja pravosudnih funkcija. Na udaru se mnogo prije našao predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, kao i direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić, protiv kojeg je, a nakon podnesene anonimne prijave protiv istoga podignuta optužnica, koju je Sud BiH svojim rješenjem odbio potvrditi.

U svim slučajevima „anonimnih“ prijava koje stignu u Tužiteljstvo BiH, postupa kompromitirani tužilac Oleg Čavka, koji – kako je to poznato svoj pravosudnoj zajednici u Bosni i Hercegovini – kreira, piše i šalje anonimne krivične prijave, uz pomoć svoga intimusa Adisa Šatkića.

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});