fbpx

Udruženja traže da se Papa Franjo upozna s Dodikovim poricanjem zločina

Autor: Fena

SARJEVO - Udruženja očekuju da će monsinjor Pezzuto upoznati Vatikan sa ovakvim ponašanjem Milorada Dodika, te da će papa Franjo biti upoznat sa svim potrebnim činjenicama o tom pitanju.

Udruženja koja okupljaju žrtve rata u Bosni i Hercegovini uputila su dopis apostolskom nunciju u Bosni i Hercegovini monsinjoru Luigiju Pezzutu, u vezi sa “sramnim ponašanjem zvaničnika iz entiteta RS, na čelu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koje se očituje kroz glorificiranje ratnih zločinaca i negiranja genocida i zločina”.

U dopisu, koji potpisuje 12 udruženja žrtava, a koji je proteklih dana poslan na više od 1.000 adresa domaćih i međunarodnih zvaničnika, navode se činjenice koje su utvrdile instance međunarodne pravde, kada su u pitanju počinjeni genocid i zločini u Bosni i Hercegovini, te se pozivaju zvaničnici da utječu na to da se spriječi slavljenje zločinaca i negiranje istine o zločinima nad nedužnim civilima.

– Unatoč pravosudno utvrđenim činjenicama, koje su van svake razumne sumnje, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik vrši agresivnu kampanju poricanja činjenica i vrijeđanja osjećaja žrtava najtežih ratnih zločina počinjenih na tlu Evrope, navode iz udruženja.

Udruženja očekuju da će monsinjor Pezzuto upoznati Vatikan sa ovakvim ponašanjem Milorada Dodika, te da će papa Franjo biti upoznat sa svim potrebnim činjenicama o tom pitanju.

Papa Ivan Pavao II je još 1994. godine u vrijeme agresije želio doći u Sarajevo, međutim, iz sigurnosnih razloga, taj se posjet nije ostvario. Tri godine kasnije, papa Ivan Pavao II je posjetio Bosnu i Hercegovinu i iskazao jasnu solidarnost prema žrtvama, jednako kao što je i papa Franjo pokazao suosjećanje prema ugroženim žrtvama širom svijeta, te se nadamo da će utjecati i na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH kako bi prestao sa svojim sramotnim ponašanjem, navodi se u saopćenju udruženja žrtava i svjedoka genocida, Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, porodica nestalih općina Vogošća i Ilijaš, Organizacije porodica Šehida, zarobljenih i nestalih osoba Vrbanja, Kotor Varoš, udruženja „Žena Podrinja“, Bratunac, roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, te udruženja “Žene žrtave rata”, “Žene Srebrenice”, logoraša “Prijedor 92” i zarobljenih i nestalih lica opštine Zvornik.

 

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI