fbpx

UDT VSTV-a BiH ZVANIČNO POTVRDIO: Po disciplinskoj prijavi Josipa Šimića-Đinđića podignute tri tužbe protiv glavnih tužitelja u BiH!

Autor: Dnevno.ba

Ured disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (UDT VSTV BiH), u predmetu broj: UDT DD 011500 21, po prijavi teologa Josipa Šimića-Đinđića, koja prijava je podnijeta ovome pravosudnom tijelu dana 02. 09. 2021. godine, podigao je dana 24. 11. 2021. godine disciplinske tužbe i pokrenuo disciplinske postupke protiv tri glavna tužitelja u Bosni i Hercegovini, a o čemu je UDT VSTV-a BiH dana 07. 01. 2022. godine službenim dopisom obavijestio i Josipa Šimića-Đinđića.

Tako je Ured disciplinskog tužitelja po prijavi Josipa Šimića-Đinđića podigao i pokrenuo disciplinske tužbe protiv:

1. Mahmuta Švrake, glavnog tužitelja Republičkog tužiteljstva Republike Srpske, zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57. Zakona o VSTV-u BiH, i to: točka 8: nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti, i točka 17: propuštanje iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu sa odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća;

2. Mirsada Bilajca, glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Bosansko-podrinjskog kantona, zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57. Zakona o VSTV-u BiH, i to: točka 8: nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti, i točka 17: propuštanje iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu sa odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća;

3. Žarka Milića, glavnog okružnog tužitelja Okružnog javnog tužiteljstva u Trebinju, zbog disciplinskog prekršaja iz člana 57. Zakona o VSTV-u BiH, i to: točka 8: nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti;

U izjavi za portal Dnevno.ba Šimić je naveo, da je, kao što je rečeno prijavio sve glavne tužitelje u F BiH i RS-u, te da su samo protiv tri glavna tužitelja podnijete tužbe i pokrenuti postupci, te da nije jasno, zbog čega nisu procesuirani i ostali glavni tužitelji, navodeći, da iz pouzdanih izvora zna, da se npr. u Tužiteljstvu u Travniku uopće ne koristi TCMS sistem, kao i u nekim drugim tužiteljstvima, te da niti jedno tužiteljstvo npr. Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu, Travniku, Tuzli…, nije slalo svoje uposlenike na sigurnosne provjere, a za koje prekršaje je smijenjena upravo glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, jer nije slala svoje uposlenike na sigurnosne provjere.

“Inzistirat ću na kažnjavanju, i ostalih svih glavnih tužitelja te poslati upit prema UDT-u VSTV-a BiH, zbog čega nisu procesuirani i ostali glavni tužitelji u Sarajevu, Travniku, pa i u Tuzli gdje imam provjerene informacije, da se ni u tome tužiteljstvu ne koristi TCMS sistem, kao i to da uposlenici uopće nisu slati na sigurnosne provjere, kao i u Tužiteljstvu u Sarajevu”!

Podsjećanja radi, dana 02. rujna 2021. godine, Uredu stegovnog tužitelja pri Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH od strane Josipa Šimića-Đinđića podnijeta je disciplinska prijava protiv svih glavnih tužitelja u Bosni i Hercegovini (F BiH i RS-u).

Prijava je podnijeta protiv, i to:

1. SVIH GLAVNIH KANTONALNIH TUŽITELJA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE, UKLJUČUJUĆI I GLAVNOG FEDERALNOG TUŽITELJA,

2. TE SVIH GLAVNIH TUŽITELJA OKRUŽNIH TUŽITELJSTAVA U RS-u, UKLJUČUJUĆI I GLAVNOG REPUBLIČKOG TUŽITELJA RS-a

zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57. Zakona o VSTV-u BiH i to: tačke 8, odnosno “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”, te tačke 17, odnosno “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu sa odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća”.

ŠTO SU:
TOČKA 1. TCMS SISTEM:

Nastavno i uzastopno, a nakon formiranja krivičnih predmeta u pojedinim tužilaštvima izbjegavali korištenje TCMS-a, ili ga uopće nisu koristili, a koji sistem automatski dodjeljuje predmete tužiteljima.

TOČKA 2. SIGURNOSNE PROVJERE:

Mada po Zakonu o zaštiti tajnih podataka tužioci ne prolaze proces sigurnosnih provjera, to se ne odnosi na njihove suradnike i drugo osoblje zaposleno u tužilaštvima. Međutim, svi glavni tužitelji u BIH nikada nisu slali svoje uposlenike (stručno osoblje) Tužilaštava na sigurnosne provjere, pa su kao rukovoditelji Tužiteljstava primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka propustili, da osiguraju pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužiteljstvima koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obveze i mjere navedenog Zakona.

Detaljno obrazloženje Šimićeve prijave, koju je tada podnio, o čemu smo pisali više na linku: https://www.dnevno.ba/vijesti/teolog-josip-simic-podnio-disciplinsku-prijavu-protiv-svih-glavnih-tuzitelja-u-bih-235111/

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI