Uhićen Zdravko Mamić, ali do kraja dana valjda bude pušten!

Autor: Željka Orešković

MEĐUGORJE - Zdravko Mamić, nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, uhićen je u Međugorju, nakon što je Interpol BiH izdao tjeralicu za njime, piše Žurnal.

Podsjećamo, za Mamićem je izdan i europski uhidbeni nalog, a osim zatvorske kazne, on mora i vratiti protupravno stečenu imovinu u vrijednosti od 52 milijuna kuna. Inače, Mamić ima dvojno državljanstvo, odnosno i hrvatsko i bosanskohercegovačko, a priveden je kako bi provjerili ima li važeće dokumente. Ako ih ima, bit će pušten.

BiH, inače, ne izručuje svoje državljane iako postoji Ugovor iz 2012. godine u kojem stoji da i tamošnji državljani mogu biti izručeni ako su osuđeni za kaznena djela za koja se može dobiti kazna veća od pet godina zatvora. Osim toga, Hrvatska može zatražiti da Zdravko Mamić kaznu izdrži u BiH, što se dosad poštovalo i to bez mijenjanja odluke hrvatskih sudova.

Uz Mamića. osuđen je i njegov brat Zoran, koji je dobio kaznu od četiri godine i 11 mjeseci, te novčanu oko 25 milijuna kuna. Kazne su dobili i Milan Pernar, četiri godine i dva mjeseca te Damir Vrbanović u trajanju od tri godine.

Autor: Željka Orešković

ZADNJE VIJESTI