fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Uhićenom specijalcu MUP-a RH Josipu Menalu određen pritvor zbog prijetnji, ucijene, mogućnosti bijega…

Autor: Dnevno.ba

ŠIROKI BRIJEG - Općinski sud u Širokom Brijegu odredio je danas pritvor do 30 dana Josipu Menalu (1977.) iz Čapljine osumnjičenom zbog produljenog kaznenog djela Iznude u pokušaju.

Pritvor je određen zbog opasnosti od bijega osumnjičenika jer postoji više uhidbenih naloga iz EU i mjera za uhićenje iz Republike Hrvatske, što ukazuje na opasnost od bijega i pred pravosudnim organima u BiH. Također, pritvor je određen i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela zbog ranije osuđivanosti.

Kako je za portal SirokiBrijeg.info kazao Josip Aničić, Županijski tužitelj, Županijsko tužiteljstvo u Širokom Brijegu zatražilo je određivanje pritvora Josipu Menalu, zbog osnovane sumnje da je u vremenskom periodu od 11.7.2019. do 15.7.2019., u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, ozbiljnom prijetnjom po život i tijelo I.Š. i njezinog maloljetnog djeteta, istu prisilio da 16.7.2019. godine dođe u Posušje i preda mu novac u iznosu od 250.000,00 Eura, što je ista i učinila, ali nije došlo do predaje novca. Nakon toga ponovno joj je slao SMS poruke prijetećeg sadržaja, zbog čega je oštećena sve prijavila PU Zagrebačka i Federalnoj upravi policije.

Osumnjičeni je uhićen dana 25.7.2019. godine u okviru realizacije operativne akcije „KRUPA“ koju je provela Federalna uprava policije u suradnji sa MUP-om RH, a pod nadzorom Županijskog tužiteljstva u Širokom Brijegu.

Podsjetimo, Policijski službenici Federalne uprave policije su u okviru operativne akcije kodnog naziva „Krupa“ 25.7.2019.g. u Čapljini uhitili su dvije osobe – bivšeg policijskog službenika Specijalne policijske jedinice MUP-a RH, inicijala J.M. (1977) za kojim je na snazi više potjernica i naloga za uhićenje izdatih od sigurnosnih organa iz Hrvatske i Njemačke, a drugi uhićeni je osoba inicijala J.M. (1968).

Cilj akcije, koja je realizirana u suradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i nadzorom Županijskog tužiteljstva Zapadno-hercegovačke županije, je dokumentiranje osoba koje se dovode u vezu s kaznenim djelom „Iznuda“ iz člana 295. stav 2. Kaznenog zakona Federacije BiH.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi Općinskog suda u Širokom Brijegu, izvršeni su pretresi stambenih objekata na dvije lokacije na području općine Čapljina i uhićene dvije osobe iz Čapljine.

Navedene osobe se sumnjiče da su unazad osam dana zahtijevali od osobe iz Hrvatske novčani iznos od 250.000 eura, a pri tome joj upućivali ozbiljne prijetnje po život i tijelo nje i njenog malodobnog djeteta, piše Fena. Prilikom uhićenja i pretresa navedenih osoba pronađeni su i oduzeti predmeti koji su korišteni prilikom izvršenja predmetnog kaznenog djela, a koji će biti dokaz u kaznenom postupku.

Uhićeni su nakon toga kriminalistički obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te su u zakonskom roku predati Županijskom tužiteljstvu ŽZH uz Izvješće o počinjenom kaznenom djelu.

Asistenciju prilikom provođenja tih aktivnosti pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, a kako je iz Federalne uprave policije najavljeno, bit će nastavljene aktivnosti na realizaciji te operativne akcije.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});